Skip to main content

Energie besparen: 4 cruciale tips om je energiekosten te verlagen

Er zijn minstens twee heel goeie redenen om op je energieverbruik te letten. Ten eerste bewijs je het milieu een dienst en draag je jouw steentje bij aan een duurzamere maatschappij. Ten tweede kun je er flink wat mee besparen op elektriciteit, gas of mazout. Hulp nodig? Ontdek onze vier tips om makkelijk veel energie te besparen!

1. Begin bij jezelf: een spaarzame attitude

Energie besparen begint bij jezelf. Stel jezelf de vraag: hoe kan ik het beter doen? Hier zijn alvast enkele tips om goede gewoontes te kweken:

●     Doe het licht uit wanneer je de ruimte verlaat.

●     Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen.

●     Bespaar energie dankzij een slimme thermostaat.

●     Ventileer goed, maar laat je ramen niet urenlang openstaan in de winter.

De Vlaamse overheid heeft een praktische website met meer tips voor kleine aanpassingen om energie te besparen.

2. Isoleer je huis zo goed mogelijk

Dé meest effectieve maatregel om je energieconsumptie thuis te reduceren, is al lang geen geheim meer. Isoleren is een absolute noodzaak in elke woning, want een goeie isolatie zorgt ervoor dat je de binnentemperatuur veel makkelijker, en met veel minder energie, op peil kunt houden. Je dak-, muur- en vloerisolatie houdt de warmte ’s winters binnen en zorgt er in de warme zomermaanden voor dat je huis lekker koel blijft. Zo hoef je veel minder te verwarmen en te koelen.

Tip: Een goeie muurisolatie is niet veel waard als je nog oude raamkozijnen hebt met enkel glas.  Isolerend glas en dito raamprofielen zijn een must.

3. Vervang energieverslindende toestellen en installaties

Met een goeie isolatie hoef je veel minder te verwarmen, maar wat als je verwarmingsinstallatie toch nog brandstof verslindt? Gewoon omdat het een oude installatie is met een inefficiënte verbranding, bijvoorbeeld. Een oude verwarmingsinstallatie en warmwaterboiler vervang je het best zo snel mogelijk door een schone en zuinige installatie die veel beter aan je behoeften beantwoordt. Denk in eerste instantie aan een energie-efficiënte warmtepomp, een zonnesysteem of een gascondensatieketel met een ultrahoog rendement.

Hetzelfde geldt voor huishoudtoestellen en verlichting. Vervang traditionele lampen op plaatsen waar je veel komt door spaarlampen of ledverlichting. Zorg ervoor dat je wasmachine, koelkast en diepvries een uitstekende energielabel hebben, bij voorkeur A+++.

4. Kies voor hernieuwbare energie

Als je dan toch een nieuwe installatie kiest, doe je er goed aan om meteen voor een duurzame energiebron te gaan. Hoewel sommige verwarmingsketels op een bijzonder efficiënte en duurzame manier omspringen met fossiele brandstoffen – de Rotex-gascondensatieketel is daar een voorbeeld van – geniet hernieuwbare energie toch de voorkeur. De energie die een warmtepomp uit de grond, het grondwater of de lucht haalt, is namelijk gratis. Ook het milieu profiteert mee, want zo verminder je de behoefte aan fossiele brandstoffen en elektriciteit.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !