Skip to main content

Overname van Fabrikant van Koel- en Vriesvitrines AHT

Daikin Industries, Ltd. heeft een akkoord bereikt voor de overname van AHT Group, een toonaangevend bedrijf in de commerciële koelingsmarkt in Europa. De transactiewaarde bedraagt 881 miljoen euro (114,5 miljard yen bij een wisselkoers van 1 euro = 130 yen).

Daikin Industries, Ltd. (Hoofdkantoor: Osaka, Japan, President en CEO: Masanori Togawa) heeft een akkoord bereikt voor de overname van AHT Group (Hoofdkantoor: Oostenrijk), een toonaangevend bedrijf in de commerciële koelingsmarkt in Europa. De transactiewaarde bedraagt 881 miljoen euro (114,5 miljard yen bij een wisselkoers van 1 euro = 130 yen).

Via haar dochteronderneming Daikin Europe N.V., (Hoofdkantoor: België, President: Masatsugu Minaka), zal Daikin alle bedrijfsaandelen van Bridgepoint (Hoofdkantoor: Verenigd Koninkrijk) verkrijgen, de aandeelhouder van Private Equity van AHT Group. De voltooiing van de overname is gepland voor januari 2019 na het afsluiten van alle noodzakelijke procedures. In het strategisch management plan “Fusion 20” heeft Daikin prioritaire maatregelen vastgelegd om haar commerciële koude temperatuur toepassingen uit te breiden en om gebruik te maken van de milieuregelgeving met betrekking tot energiebesparing en koelmiddelen.

In Europa is het bedrijf sinds 2000 begonnen met de verkoop van uiterst efficiënte koel- en vriessystemen voor supermarkten en buurtwinkels. Bovendien heeft Daikin in 2016 de Italiaanse koelfabrikant Zanotti overgenomen, die haar activiteiten uitbreidt richting industriële koelapparatuur voor voedselverwerking en magazijnopslag, in aanvulling op de koelapparatuur die wordt gebruikt in de scheepvaart, zoals zeecontainers en vrachtwagens en bestelwagens.

Aan de andere kant zag Daikin de mogelijkheid voor een strategische versterking door haar positie uit te breiden richting de consumentgerichte bestemming van de koelketen, namelijk het segment koelvitrines. AHT ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt koel- en vriesvitrines die specifiek geschikt zijn voor handelaren in de voedingssector. AHT is marktleider omwille van de actieve lancering van nieuwe producten die beantwoorden aan de evoluerende winkelindelingen. Hierbij is AHT leider van het “plug-in” type vitrine segment. Met deze overname voegt Daikin de AHT vitrines toe aan haar eigen breed assortiment aan producten, diensten en oplossingen op basis van haar airconditioning- koelapparatuur. Dit zal het bedrijf toelaten om een one-stop provider te worden die de volledige coördinatie van airconditioning- en koelingsproducten aanbiedt.

Er wordt verwacht dat deze overname de bedrijfsfundamenten van Daikin in Europa zal versterken en een volledige expansie van haar koelingsactiviteiten in de Verenigde Staten en Azië zal bevorderen, een regio met opmerkelijke groei in zowel de bevolking als de economische welvaart. De koel- en vriesindustrie is een zeer sociale kwestie doordat het bijdraagt aan één van de cruciale uitdagingen op wereldniveau, namelijk de bewaring van voedsel en de vermindering van voedselverspilling, vooral in ontwikkelingslanden.

De vriesindustrie biedt aan Daikin grote kansen om de geavanceerde technologieën te gebruiken die het heeft ontwikkeld, waaronder energiebesparende inverter technologie en de controle van koelmiddelen. Doordat de koelingsindustrie nauw verbonden is met de belangrijkste airconditioningactiviteiten van het bedrijf zijn de verwachtingen voor Daikin hooggespannen om synergieën te bereiken met de huidige activiteiten. Daikin heeft de intentie om nieuwe waarde te bieden door middel van service-oplossingen die gericht zijn op energie en milieu. Dit terwijl het bedrijf haar unieke bijdrage levert aan het oplossen van mondiale problemen. 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !