Skip to main content

Action wordt groener met programma voor koelmiddelrecuperatie van Daikin

Een kringloopeconomie van koelmiddel creëren

bg-image

Action is een snelgroeiende internationale prijsbreker in de non-foodsector met hoofdkantoor in Nederland en meer dan 1.400 winkels in Nederland, Luxemburg, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Polen. In zijn winkels verkoopt de prijsbreker meer dan 6.000 verschillende producten, voornamelijk non-food. Action biedt klanten producten van goede kwaliteit tegen verrassend lage prijzen, maar zoekt voortdurend naar nieuwe manieren om de impact op het milieu te verminderen.

Daarom gaat Action nauwer samenwerken met Daikin voor dit nieuwe baanbrekende project: recuperatie en hergebruik van koelmiddel uit gerenoveerde winkels.

Een kringloopeconomie van koelmiddel

In de eerste helft van 2019 werkten de twee bedrijven samen aan de recuperatie van R410A-koelmiddelgas uit 12 Action-winkels die werden gerenoveerd. Het gerecupereerde gas werd hergebruikt in 10 nieuwe Action-winkels in Europa.

In de toekomst komen er nog meer zulke acties om nog meer koelmiddel te hergebruiken.

Een kringloopeconomie van koelmiddel

"Door deze kringloopeconomie van koelmiddel binnen ons eigen winkelnetwerk op te zetten, verkleinen we onze impact op het milieu nog meer. In plaats van meer afval te produceren door het oude koelmiddel af te voeren en iets nieuws te produceren, gebruiken we wat er beschikbaar is. Zo creëren we een gesloten kring van koelmiddelgebruik binnen het netwerk van Action."

- Michiel Coolen, Construction Manager ACTION Group

bg-image

Mr. Toshitaka Tsubouchi, vicepresident van Daikin Europe: "Als industrie staan we nog maar aan het begin van een kringloopeconomie voor levering, gebruik, terugwinning en recuperatie van koelmiddel. Wij zijn gewonnen voor Action en het feit dat de keten openstaat voor initiatieven die de detailhandel en de HVAC-markt zullen veranderen. We hopen dat we vele anderen kunnen inspireren om dezelfde positieve keuze te maken en ons te helpen bij de recuperatie van de enorme hoeveelheid koelmiddel in bestaande installaties."

Gecertificeerde winkels voor gerecupereerd koelmiddel

Na dit proefproject zullen Action en Daikin koelgas recupereren uit nog eens 50 Action-winkels die de komende maanden worden gerenoveerd, om het dan in nieuwbouwwinkels opnieuw te gebruiken.

Zo ondersteunen de nieuwe Action-punten de kringloopeconomie van koelmiddel, is de impact op het milieu kleiner en hoeft er geen nieuw koelmiddel geproduceerd te worden.

Met dit initiatief hebben Action en Daikin een krachtig voorbeeld gesteld voor alle belanghebbenden, zowel in de detailhandel als in de HVACR-sector.

Meer info

Onze andere casestudies

 • C&A

  Voor de renovatie van het complete HVAC-systeem wilde de C&A-winkel het hele jaar door op de meest rendabele en efficiënte manier comfort.
 • Wedkantoor Coral

  Ontdek hoe onze zelfreinigende roundflow-cassettes 50% meer energiebesparing opleverden voor wedkantoren van Coral.
 • K-Way

  Toen de luxekledingzaak K-Way een nieuwe winkel opende in Covet Garden, Londen, werkten we samen met nationale D1-aannemer Royale om de perfecte energiezuinige oplossing voor het pand uit te denken en te installeren.
 • Sportisimo

  Voor dit project hebben we gekozen voor een buitensysteem dat kan worden aangesloten op een verscheidenheid aan binnenunits en ventilatie-units die strategisch in de winkel geplaatst worden.
 • JBC

  Om haar exploitatiekosten te optimaliseren, heeft JBC een praktijktest met Daikin-units uitgevoerd om na te gaan wat de voordelen van de de VRT-technologie (Variable Refrigerant Temperature) zijn.
 • Naturkost Brinkman

  Naturkost Brinkman, specialist in organische producten, gebruikt Daikin-koelsystemen voor meer energierendement en meer comfort in zijn winkels.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !