Skip to main content

Uitbreiding van het L∞P by Daikin programma met koelaggregaten

Daikin Applied Europe heeft onlangs het L∞P by Daikin programma uitgebreid tot koelaggregaten. Na het gecertificeerd gerecupereerd R-134a koelmiddel voor schroefcompressor-koelaggregaten is het nu tijd om een verdere uitbreiding van het programma met gerecupereerd R-32 aan te kondigen.

Daikin is daarmee de enige fabrikant die actief units met gerecupereerd koelmiddel promoot en levert, voor een breed gamma producten, van schroef- en scroll-compressorunits tot centrifugale compressormachines.

Beschikbaarheid van R-32

Het is de grotere beschikbaarheid van R-32 op de markt in vergelijking met alternatieve niche-opties zoals blends die de recuperatie van R-32 mogelijk maken. In feite is recuperatie enkel een haalbare optie voor koelmiddelen die op grote schaal worden gebruikt en in ruime mate beschikbaar zijn. De markt zelf heeft R-32 tot norm gemaakt, aangezien volgens de statistieken van Eurovent het aantal installaties van R-32 koelaggregaten en warmtepompen 5 maal hoger ligt dan de som van de installaties van toegepaste R-32 blendtechnologieën. En als ook installaties in woningen in aanmerking worden genomen, dan is de relevantie van het koelmiddel R-32 overduidelijk.

De mogelijkheid om R-32 koelmiddel te recupereren maakt het tot een even milieuvriendelijke keuze als andere opties, of zelfs meer, aangezien de mogelijkheid om R-32 te recupereren de milieu-impact van de afvalverwijdering ervan elimineert.

Daikin’s gebruik van gerecupereerd R-32 in koelaggregaten

Net als gerecupereerd R-134A wordt gerecupereerd R-32 koelmiddel gebruikt door Daikin Applied Europe volgens het principe van het elektriciteitsnet (d.w.z. het toewijzingsprincipe).

Een duidelijk voorbeeld daarvan is de manier waarop energieleveranciers het elektriciteitsnet voeden met elektriciteit uit verschillende bronnen (groen en niet-groen), en vervolgens het toewijzingsprincipe gebruiken om de binnen een specifiek contract geleverde energie als groene energie aan te merken. Dit is enkel mogelijk als rekening wordt gehouden met het totale evenwicht van de energiebronnen.

Op dezelfde manier gebruikt Daikin Applied Europe een mix van gerecupereerd en nieuw koelmiddel voor de koelmiddelvulling van nieuwe koelaggregaten. Als gevolg van deze aanpak zijn de volgende productreeksen met scroll-compressoren opgenomen in het L∞P by Daikin-programma:

  • EWAT-B- luchtgekoelde koelaggregaten met uitsluitend koeling

  • EWYT-B- luchtwarmtepompen

  • EWAT-CZ luchtgekoelde koelaggregaten met Daikin invertergestuurde scrollcompressoren

  • EWYT-CZ luchtwarmtepompen met Daikin invertergestuurde scrollcompressoren

Gerecupereerd koelmiddel en recuperatieproces

Alles begint met het recupereren van koelmiddelen (hetzij R-134a of R-32) uit gebouwen via het netwerk van installateurs. Het koelmiddel wordt daarna teruggewonnen, wat betekent dat het wordt geregenereerd, waardoor het zijn oorspronkelijke kenmerken en kwaliteit terugkrijgt, zoals hierboven vermeld.

Koelmiddelregeneratie wordt gedefinieerd als de verwerking van gebruikte koelgassen zodat zij kunnen voldoen aan de specificaties voor hergebruik*. De recuperatie-service werd ontworpen met het doel om de milieu-impact van koelmiddelen te verminderen door het hergebruik van bestaande koelmiddelen mogelijk te maken, en op die manier te voorkomen dat nieuwe, zuivere koelmiddelen moeten worden geproduceerd*.

Gerecupereerd koelmiddel is gewoon koelgas dat wordt teruggewonnen en opnieuw wordt verwerkt zodat het de prestaties en kwaliteit van zuiver gas kan leveren en evenaren. Dit aspect wordt gewaarborgd door de procedures als leverancier van Daikin en door het testen van het aangeleverde materiaal, dat moet voldoen aan de AHRI700-vereisten (zuiverheid > 99,5%) en dat vervolgens wordt gecertificeerd als even goed als het zuivere koelmiddel.

De kringloopeconomie-aanpak van Daikin

Het L∞P by Daikin programma heeft tot doel een kringloopeconomie van koelmiddelen te creëren, het milieubeleid van Daikin Industries voor 2050 te ondersteunen en elk jaar de productie van nieuwe koelmiddelen zoals R-134a, R-410A en R-32 met meer dan 400.000 kg te voorkomen.

Dit initiatief is een van de vele stappen die Daikin neemt om de HVAC-sector (Heating, Ventilation and Air Conditioning) milieuvriendelijker te maken.

Daikin Applied Europe, het Europese hoofdkwartier voor de ontwikkeling en productie van HVAC-technologieën, heeft grote inspanningen gedaan om de levering van gerecupereerd R-134a en R-32 koelmiddel veilig te stellen. Daardoor konden R-134a- en R-32-producten van Daikin Applied deel uitmaken van het L∞P-programma, net als de VRV's die R-410A gebruiken en die tot de eerste producten behoorden die deel uitmaakten van dit programma.

Verwante artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !