K-Way

Bank Nagelmackers

Namen, België

Een ideale oplossing voor kleine commerciële toepassingen

Aan het begin van dit jaar heeft Daikin het unieke VRV i-concept gelanceerd, namelijk een luchtgekoelde VRV-warmtepomp die volledig in een gebouw kan worden geïntegreerd. Dit is een ideale oplossing voor kleine commerciële toepassingen, zoals een bankkantoor of winkel die in het stadscentrum zijn gevestigd. Op deze locaties is het soms moeilijk om een buitenunit te plaatsen. Ondertussen zijn we zes maanden verder en werden de eerste units geïnstalleerd. Geert Demarie (teamleider bij Engie Cofely) was de eerste die VRV-i liet installeren, in een bankkantoor van Bank Nagelmackers te Namen, en deelt zijn ervaring met Lieven Verstaen (productmanager bij Daikin Belux).

Welke HVAC-technologieën werden door Engie Cofely gebruikt voor bankkantoren en kleine winkels?

N4.jpg

Geert Demarie: “Engie Cofely is een gevestigde leider in integraal facilitymanagement, die technische oplossingen voor openbare en particuliere gebouwen in de industrie, op luchthavens en in datacenters aanbiedt. Het bedrijf maakt voornamelijk gebruik van directe expansietechnologie: In functie van de omvang van de toepassing, wordt er gekozen voor split, multi-split of VRV-units. Een typische moeilijkheid met dit type van toepassing is dat alles op straatniveau moet worden geïnstalleerd. De buitenunit kan, in dat geval, niet op het dak worden geïnstalleerd. Daarom is het nuttig om over apparatuur te beschikken die overweg kan met lange leidingen, zodat men een geschikte plaats kan vinden."

Waar waren de eisen van Bank Nagelmackers?

Geert Demarie: “We konden geen standaard buitenunit installeren, omdat de apparatuur niet zichtbaar mocht zijn. De enige mogelijk was om een VRV-warmtepomp in de garage te installeren. Daarnaast was het ook niet mogelijk om parkeer- of circulatieruimte te gebruiken. De enige oplossing was om de apparatuur aan het plafond te hangen, zodat het verkeer niet zou worden gehinderd.”

Wat waren de moeilijkheden en uitdagingen van dit project?

Geert Demarie: “We mochten de structuur van het gebouw niet aanraken. Door de vele steunbalken was de installatie van de binnenunits en ventilatie niet altijd vanzelfsprekend. De buitenunit moest op een semipublieke locatie worden geïnstalleerd, zonder enige hinderen te veroorzaken of vloeroppervlak in te nemen. Vervolgens kwamen we tot een akkoord gekomen met de bedrijfsjurist en kregen we de toelating om een VRV i-systeem in de ondergrondse garages en fietsenstalling te installeren.

N2.jpg

Welke binnenunits werden er geïnstalleerd en wat was de precieze reden voor dit?

Geert Demarie: “Waar mogelijk hebben we compacte cassettes gebruikt, aangezien deze gemakkelijk in het plafond kunnen worden geïnstalleerd... Men moet niet vergeten dat bepaalde ruimtes een zeer beperkte totale hoogte hebben: In dergelijk geval hebben we voor een wandmodel gekozen. In het plafond van de ontvangstruimte werd een roundflow cassette geïnstalleerd, die een optimale luchtverdeling garandeert. In het auditorium van Bank Nagelmackers, waar meetings met een officieel karakter worden gehouden, werd een inbouw satellietmodel geïnstalleerd, waardoor de visuele impact tot een minimum kon worden beperkt.

Hoe verliep de opstart?

Geert Demarie: “De opstart duurde een halve dag en verliep zeer vlot, ondanks het feit dat dit een compleet nieuw systeem is.

Waarom werd voor Daikin gekozen?

Geert Demarie: “Daikin was de enige die ons een technische oplossing kon bieden, dankzij het nieuwe i-concept (onzichtbaar) VRV-systeem. Bovendien werken we al lang samen met Daikin en we hebben een uitstekende ervaring met de kwaliteit van de producten, en vooral met de klantenservice. Bovendien is de beschikbaarheid van wisseldelen een enorm pluspunt. Normaal gesproken krijgen we de onderdelen de dag na het plaatsen van onze bestelling, maar soms is levering op dezelfde dag ook mogelijk voor dringende gevallen."

Wat is de ervaring met deze installatie tot nu toe?

Geert Demarie: “De klant is zeer tevreden, en dat is het belangrijkste voor ons.”

VRV-i: De eerste echt onzichtbare VRV

N1.jpg

De VRV IV-i-serie biedt een unieke oplossing, voor die situaties waarin een volledig onzichtbaar VRV-systeem nodig is. Het systeem wordt volledig binnenshuis geïnstalleerd en onttrekt warmte aan de buitenlucht via roosters die in de gevel van het gebouw zijn geïnstalleerd.

De VRV-i warmtepomp bestaat uit een aparte compressormodule en een warmtewisselaar. De compacte compressormodule kan worden afgedekt en eenvoudig op de vloer, in een berging, in een technische ruimte of in een keuken worden geïnstalleerd. De warmtewisselaar kan in een plafond worden gemonteerd. Hiermee wordt de warmtepomp geheel aan het zicht onttrokken en bezet dus geen duur commercieel vloeroppervlak.

 

N3.jpg

Een voordelige oplossing

Zelfs wanneer het mogelijk is om een buitenunit te installeren, zijn er een voldoende voorbeelden waar een binnenunit een betere oplossing is, zoals in gebouwen met een mix van commerciële en residentiële ruimten. Er is geen visuele hinder en aangezien de units binnenshuis zijn geïnstalleerd, is er een dure geluidsisolatie nodig. Een kraan is evenmin nodig voor de installatie, omdat de unit in twee delen wordt geleverd.Deze lichte componenten kunnen door twee personen worden geïnstalleerd.

Dankzij de kortere lengtes van de leidingen van de binnenunits kost de installatie van koelleidingen ook een stuk minder. Een installatie kan ook aan de gevel of aan de achterzijde van het gebouw worden uitgevoerd, aangezien de de inverter ventilator van de warmtewisselaar het mogelijk maakt om de ESP-druk aan te passen aan de lengte van de buizen.

 

Oplossing in een notedop

VRVI.PNG

Onze VRV IV i-reeks is in twee delen onderverdeeld en is zeer flexibel en eenvoudig te plaatsen. Plaats de lichte warmtewisselaarunit (1) in uw vals plafond en installeer de compacte compressorunit (2) in de achterkamer van een kantoor, een opslagruimte of een keuken. Vermijd installaties op daken en in steegjes, zonder kostbare commerciële ruimte op te offeren.

Learn more

Andere referenties

crystal_tower_header1645px1080px.jpg

Crystal Tower

To help Crystal Tower maximise its energy efficiency, we planned to combine the power of air-cooled VRV, water-cooled VRV and chillers to deliver an all-in-one climate control solution.

header_torre_serenissima_1645px1080px.jpg

Torre Serenissima

Equipped with an outdated R-22 refrigerant system, we gave the Torre Serenissima a full upgrade to deliver more energy efficiency and comfort.

header-bloomsbury-hotel-1645px1080px.jpg

The Bloomsbury Hotel

The VRVIII Heat Recovery System from Daikin was selected for its supremely low energy consumption and ability to off er massive savings in comparison with similar systems

vmd-header-1645px1080px.jpg

VMD business centre

A VRV IV system is providing all the heating and cooling for VMD Tower B, a 25-storey office building in Zagreb, helping it to meet the highest levels of efficiency and lowering energy consumption.

velocity-header-1645px1080px.jpg

Velocity office building

Sustainability is at the forefront of Velocity's design. Each element of the design has been carefully considered to ensure an EPC rating of "B" and an "Excellent" BREEAM rating has been achieved.

header-leon-restaurant-1645px1080px.jpg

Leon's restaurant

M&E contractor, Synecore, installed its first ‘invisible’ HVAC system, the Daikin VRV IV i-Series at Leon Restaurant, central London, to overcome tight space restrictions and achieve maximum climate control efficiency.

c-and-a.jpg

C&A

Looking to renovate its entire HVAC system, the C&A store wanted to achieve year-round comfort in the most cost-effective and efficient way.

venice-header-1645px1080px.jpg

Venetian Arsenal

An innovative climate control system that taps into the natural energy of the Venetian Lagoon is delivering high levels of comfort and energy efficiencies while preserving an historic industrial building in the heart of Venice.

coral-header-1645px1080px.jpg

Coral betting office

Discover how our auto-cleaning roundflow cassettes achieved 50% more energy savings for Coral betting offices.

k-way-header.jpg

K-Way

When high-end clothing retailer K-Way opened a new store in Covet Garden, London, we worked with nation-wide D1 contractor Royale to devise and install the perfect energy-efficient solution for the property.

sportisimo-header.jpg

Sportisimo

For this project, we chose to install an outdoor system that connects to a variety of indoor and ventilation units strategically placed in the shop.

thePosthotel-ghent-header.jpg

The Post Hotel

As climate control specialists, we chose our VRV system for the Post Hotel Ghent for its combination of energy-efficient technology and ability to provide more comfort.

van-der-valk-hotel-header.jpg

Van der Valk Hotel

From the lobby to the guest rooms to the kitchen, every space in the Van der Valk Hotel has its own unique climate needs. Our goal was to develop an integrated system to meet the needs of each of these locations and lower the total environmental impact of the system.

PORTA FIRA BARCELONA.jpg

Hotel Santos Porta Fira

The Santos Group, the organisation in charge of building Porta Fira, selected Daikin as a trusted partner to deliver a unique, reliable and energy-efficient climate control system for the building.

header_agricole.jpg

Crédit Agricole

Known as "the green bank" due to its agricultural history, Crédit Agricole wanted an energy efficient and low maintenance air conditioning solution for one of its branches.

Holcim_header_1645x1080.jpg

Holcim cement plant

The Holcim cement plant relies on state-of-the-art technology to achieve its ambitious environmental and energy-efficiency goals.

ACTION_store.jpg

ACTION

As a discount retailer, cost has been a major factor in the choice of HVAC systems for Action, who sought an HVAC supplier that could also give HVAC design and support and offer local coordination in each expansion country.

JBC-store.jpg

JBC

In its ongoing search to optimise running costs, JBC conducted a site trial with Daikin designed to evaluate the gains generated by Variable Refrigerant Temperature (VRT) technology.

Pomme-d'Or-entrance.jpg

Pomme d'Or Hotel

Air conditioning has become the norm in most new and refurbished hotels. Today’s systems keep guests cool during summer – and additionally provide cost-efficient heating during winter periods. Daikin heat pumps use renewable energy to do this, cutting hotel operating costs. And there’s also a positive impact on indoor aesthetics.

Daikin_Naturkost_Brinkman_1.jpg

Naturkost Brinkman

Organic specialist retailer Naturkost Brinkman uses Daikin retail refrigeration to deliver improved energy efficiency and in-store comfort.

header_centre_hotel_london.jpg

City Centre Hotel

Chiller change boosts comfort at central London hotel.

Biocoop-4.jpg

Biocoop

Daikin completes the installation and commissioning of the first transcritical CO2 refrigeration solution on the French market at a meat processing laboratory in the Dordogne.

Samrya_Qatar_HotelReception.jpg

Samrya 44

With 44 floors of elegantly-designed luxury suites, Samrya 44 adheres only to the highest standards in construction and HVAC.

Claerhout Communication House Office

Claerhout Office

Advertising agency Claerhout Communication House opted for our VRV IV total solution for their new open landscape office building which provides office space for 45 employees and a conference room for 150 guests.

Immogra_Building.jpg

Immogra

Daikin’s VRV IV system delivers modern aesthetics with invisible integration of HVAC.

action_cassette_1645px1080px.jpg

Action reclaimed refrigerant allocation

Action intensifies its partnership with Daikin for this new ground breaking project: reclaiming refrigerant from its refurbished stores and reusing it.

Radisson-hotel_Application-picture_004.png

Radisson Blu and Proximus

The new Radisson Blue hotel in Bruges is located near Bruges station, an area which has seen extensive redevelopment over the past few years. Built by Belgian property developer Group GL, the impressive new tower complex houses not only the new hotel but also a 6,000 square metre area of office space, currently occupied by GL tenant Proximus.

Hotel-application-picture_IBIS_001.jpg

Ibis Budget Hotel, Ghent

In March 2018, the new IBIS budget hotel opened its doors at the Dampoort in Ghent, offering guests outstanding comfort in a modern attractive setting. For the building owner Viktor De Maertelaere, investment in an energy efficient and reliable climate control system was key to the budget hotel concept.

courtyard_marriott_paris_france.jpg

Courtyard Hotel Paris

The Courtyard conversion marks a successful collaboration between forward- looking urban regeneration and Daikin’s flexible, future-proof VRV heat recovery technology.

Prezzemolo.jpg

Prezzemolo & Vitale - Palermo

For the new Prezzemolo & Vitale store in the historical centre of Palermo, a system was installed consisting of Daikin Zeas and VRV units.

JBC_press-release_01.jpg

JBC K'dee

JBC entrusts optimal climate management for the first innovative experience shop for children to Daikin.

header training center.png

Training Centre Belgium

Daikin sought a future-proof low energy HVAC solution for its new Training Centre located in Ghent.

ZOME Office refurbishment Portugal.png

Zome

The hubs from ZOME are modern and agile spaces to offer a personalised experience to customers.

Residential application with home office.png

Residential property with home office

Building a new residence with an all-round climate control solution

VRV-5 S-series installation Villa del Padro.png

Office refurbishment in Madrid, Spain

Daikin’s VRV 5 S-Series provided the ideal solution for a refurbishment project of a semi-detached villa in Madrid

DAIKIN_AbeleOptik_Drohne-2.jpeg.jpg

Conversion of an old R-22 system

Conversion of an old R-22 system to a VRV 5 S-series with R32 refrigerant

RT_p1_6-Hotel_Lasarenas.jpg

Hoteles Santos • Las Arenas

The Daikin VRV replacement system was the perfect solution for a system upgrade to reduce the energy consumption while keeping the hotel business uninterrupted.

RT_p1_6-Merlin_Properties.jpg

Merlin Properties

As part of a business center in Madrid, this office complex was upgraded to a more efficient solution, while keeping investment costs under control.

Hotel-St.-Annen-Außenansicht-Hotel-St-Annen.jpg

Hotel St. Annen

Located in a quiet residential street in central Hamburg, the Hotel St Annen creates a warm and welcoming ambience for visitors in modern surroundings.

Façades-Perial-RueduDome-BoulogneBillancourt-Janv21---09.jpg

Perial Asset Management

SOUND_ENCLOSURE_02.jpg

Sound enclosure case study in Flassy

The acoustic effectiveness of Daikin’s new Sound Enclosure for its Sky Air and VRV 5 outdoor units has been validated by field trials undertaken at a residential installation in Burgundy, France, showing significant sound reductions equal to and even exceeding factory test room values.

Cha_No_Ma_main_banner_V02.jpg

Cha No Ma

Air purification with advanced streamer technology complements Daikin’s environmentally friendly R-32 systems to create a comfortable and healthy café experience.

Reina_Del_Mar_main_banner.jpg

Hotel Reina del Mar

Hotel Group HVD sought a total climate control solution for its first ever luxury beach complex on Bulgaria’s Black Sea Coast.

Poland-Success-Story_1645x1080.png

A Chiller Solution For A Complex Of Office Buildings

Daikin has recently provided its chiller solutions for an office building project in Krakow, Poland.

AHU-solutions_1645x1080.jpg

Daikin's AHU solutions for an interesting HVAC project

Daikin has recently provided its AHU solutions for an interesting HVAC project, which have been executed in Lanheses, Portugal.

Turkmenistan-Success-Story.png

Turkmenistan Success Story

Daikin has recently provided it’s a complete HVAC solution for a mixed-use complex, which will be the largest shopping and entertainment center in Aşgabat, the capital of Turkmenistan.

DESCO_01_002.jpg

Desco showroom

Daikin’s ‘plug and play’ rooftop system offers sustainable year-round climate control solution for customer showroom

Toyota Motor CZ picture_Copyrights Toyota Motor Czech Republic+Daikin.jpg

LOOP by Daikin Toyota

Czech Toyota Motor Manufacturing makes a sustainable choice by joining circular economy program L∞P by Daikin

PHARMACEUTICAL.JPG

Energy efficiency

Daikin has recently provided HFO screw inverter chiller technology solution to major pharmaceutical company for one the manufacturing sites in Wien, Austria.

PROCESS COOLING.jpg

Efficient and reliable technology

Daikin screw inverter chiller technology’s worth has been proven again in a HVAC project involving another major pharmaceutical company.

Stadium2.png

Bringing Air Conditioning in stadiums

A Daikin R-32 chiller has recently been installed and commissioned in a HVAC project involving a stadium in Sittard, in the Netherlands.

daikin-applied-ranges-middle-east.jpeg

High energy efficiency for comfort cooling in Middle East conditions

Daikin has recently supplied chillers to provide comfort cooling in Middle East conditions in a project involving a four stars hotel in the city of Riyadh, in Saudi Arabia.

Header_image_1645x1080px.jpg

A high efficiency solution for a residential building

This residential project was executed in the context of the renovation of a residential building, which had energy efficiency as a main aspect.

DAIKIN_Strandhotel_Duhnen_FB15174-min.JPG

Warm pool water through heat recovery

State-of-the-art Daikin integrated heat recovery technology saves a significant amount of energy and heats the water in the hotel's pool.

Daikin_Referenz_Intro_Bergheim_027.jpg

Customised air conditioning for shopping centre

Read about a complete solution by Daikin for the Intro Bergheim shopping centre with 22 retail units in the centre of Bergheim near Cologne

Daikin_TKS_Borken_013-min.jpg

New office building for hotel outfitter TKS in Borken

Daikin provides heating, cooling and ventilation for hotel outfitter TKS in Borken

DAIKIN_EngelbStrauss_002-min.jpg

Cooling concept for the Engelbert Strauss CI Factory

© Heinzinger Produktionshalle-min.jpg

Chillers with R-32 refrigerant at Heinzinger electronic

An air-cooled chiller from Daikin with a scroll compressor and an output of 200 kW is used, which for the first time works with the climate-friendly refrigerant R-32 and is characterised by optimal operating behaviour and high energy efficiency.

EWAD-TZ Leiber Installation

Making hospitals more efficient

Daikin has recently taken part in an important project involving hospitals in Istanbul, Turkey. It is a government project, aiming at making hospitals more energy efficient through the replacement of chillers and other components of the HVAC system that provide these buildings with cooling or heating.

Daikin-EWAD-C

Meeting a hospital’s cooling needs and keeping power input low

Daikin has recently provided chillers for one of the biggest private hospitals in Qatar. The hospital has world-renowned international affiliations and the mission to provide optimal patient care by utilizing unparalleled and advanced services.

extending-loop.png

Extending the Daikin L∞P programme

Daikin Applied Europe has recently extended its L∞P programme to chillers, using certified reclaimed R-134a refrigerant for chiller ranges that are charged by the gas.

Small inverter Pool.jpg

The new Small Inverter Chiller providing heating for a public swimming pool

Daikin has recently supplied two new Small Inverter Chillers with R-32 (in the heating version) as a replacement for the old heat pumps at the Public Swimming Pool of Vila Pouca de Aguiar in Portugal. The new units will complete the pre-existing HVAC system.

image1 1.png

The food Air is also at star level in the Restaurant „La Cuisine Rademacher“

The restaurant “La Cuisine Rademacher”, founded in Cologne in 2018, was recently awarded a star by the Michelin Guide. Due to the pandemic and the associated lockdown, the restaurant can currently only offer a take-away

Daikin Emura_case study_2.jpg

Daikin Emura, design solution for residential living

Let’s take a look around this apartment in the centre of Milan, Italy’s renowned design and fashion capital. Did you notice the new white Daikin Emura on the wall? It’s an elegant design that beautifully blends into the interior.

DOT-complex.jpg

L1 DOT Complex Poland

Daikin teams up with building designers to maximise BREEAM* rating with its commercial heat pumps

EWAD-TZ Leiber Installation

Providing cooling & heating for small residential buildings

Daikin’s BLUEVOLUTION heat pumps are being integrated with drain-back solar system kits in small sized residential projects to use solar energy for hot sanitary water production.

EWAD-TZ Leiber Installation

Providing cooling for an industrial manufacturer of automotive components

Daikin recently supplied an air-cooled screw inverter chiller unit from the TZ Series to meet the cooling needs of an industrial plant near Lisbon, Portugal. The facility manufactures brakes and other components for the automotive industry.

EWAD-TZ Leiber Installation

Is R-32 really losing relevance in the refrigerant game?

Daikin’s BLUEVOLUTION heat pumps are being integrated with drain-back solar system kits in small sized residential projects to use solar energy for hot sanitary water production.

DAIKIN_EngelbStrauss_002-min.jpg

What to consider when choosing a heat pump for a residential building

What to consider when choosing a heat pump for a residential building

EWAD-TZ Leiber Installation

Cooling and heating for small residential buildings

Daikin BLUEVOLUTION heat pumps have been installed in a number of residential projects, including a recent project in Porto, Portugal.

Chillers_3_adobe_express.jpeg

Providing a complete HVAC system for a food processing plant

Daikin recently supplied a complete HVAC system to meet the cooling needs of a food processing plant in Hungary. The end user operates in the supplements business, producing plant-based supplements including vegan proteins.

karsten-wurth-ZKWgoRUYuMk-unsplash-min.jpg

Extension of the L∞P programme by Daikin to chillers

Daikin Applied Europe has recently extended the L∞P programme by Daikin to chillers. Thereby, Daikin is the only manufacturer actively promoting and supplying units with reclaimed refrigerants, for a wide range of products, from screw and scroll compressor units to centrifugal compressor machines.

DA-HQE-Certified-Exterior-front.jpg

VRV heat pump contributes to low carbon footprint

The new Arteparc commercial complex situated in the Inovallee techpark in Meylan, Grenoble demonstrates how developers and equipment manufacturers are working together to deliver new lowcarbon buildings that align with the highest standards of sustainable development.​