Skip to main content

Warm zwembadwater door warmterecuperatie

Cuxhaven, Duitsland

Energie-efficiënte airconditioningtechnologie bij Strandhotel Duhnen

Het gerenommeerde Strandhotel Duhnen in de badplaats Cuxhaven aan de Noordzee ontvangt al 125 jaar gasten. Tegenwoordig bieden het hotel direct aan het Nationaal Park Wattenmeer en het aangrenzende Aparthotel Kamp met zijn volledig uitgeruste vakantieappartementen alle voorzieningen van een vakantiehotel in een familiale sfeer. Daarbij heeft de hoteldirectie niet enkel het welzijn van haar gasten voor ogen, maar ook het milieu. State-of-the-art Daikin airconditioningtechnologie en technologie- en gedragsgeoptimaliseerd energiebeheer zorgen ervoor dat gasten zich in alle hotelruimtes op hun gemak voelen. Dankzij de geïntegreerde warmterecuperatie wordt een aanzienlijke hoeveelheid energie bespaard en wordt het water in het hotelzwembad verwarmd.

Buitenaanzicht Strandhotel Duhnen

Het gerenommeerde Strandhotel Duhnen in de badplaats Cuxhaven aan de Noordzee maakt gebruik van warmterecuperatie om het hotelzwembad te verwarmen. © Daikin

Het door een familie gerunde Strandhotel Duhnen aan het kilometerslange Noordzeestrand van Cuxhaven biedt alle voorzieningen van een modern 4****-hotel met zijn 67 ruime een- en tweepersoonskamers, zes junior suites, twee sky suites met persoonlijke spa en 19 vakantieappartementen. Een ruime wellnessruimte met zwembad, een restaurant met regionale specialiteiten, een cocktailbar en een maritieme pub zorgen voor afwisseling en ontspannen welzijn voor de gasten van het vakantie- en wellnesshotel.

Energie-efficiënte airconditioningtechnologie uit één hand

De eigenaars van het hotel gebruikten de lange periodes van corona-lockdowns, waarin de hotelactiviteiten moesten worden opgeschort, om te renoveren en te moderniseren. Zo werd de airconditioningtechnologie gerenoveerd in de gastenkamers en in de openbare ruimtes op de eerste verdieping van het gedeelte van het gebouw dat uit 1976 stamt. Dat deel herbergt de receptie, de hotellobby, de ontbijtzaal, het "Four Seasons” restaurant, de Lido Bar en de evenementenruimte “Düne”. Net als in het verleden vertrouwde het bedrijf op de oplossingen van Daikin.

Kamer uitgerust met een binnenunit van Daikin
Kamer uitgerust met een binnenunit van Daikin

Een aangenaam klimaat gegarandeerd. Vanaf nu profiteren gasten tijdens hun verblijf in het Strandhotel van een state-of-the-art airconditioningtechnologie in de gastenkamers.
© Daikin

“Ons hotel is erg kwaliteitsbewust en voor ons moet de prijs-kwaliteitverhouding kloppen. Aangezien we tot nu toe uiterst tevreden zijn met de Daikin-systemen, was een ander concept voor ons uitgesloten. De hoge standaard, uitstekende reputatie en brede distributie van Daikin zorgen voor het nodige vertrouwen in de betrouwbaarheid van de technologie”, aldus Kristian Kamp, directeur-eigenaar van Strandhotel Duhnen. Hij verklaart: “Voor ons was de modernisering van de airconditioningtechnologie gericht op energie-efficiëntie. Ons hotel is namelijk in het verleden al onderscheiden met de gouden medaille van 'DEHOGA Umweltchecks' voor ons duurzame en milieubewuste bedrijfsconcept. Als onderdeel van het 'Green Travel'-initiatief wordt ons hotel aan geïnteresseerde gasten aanbevolen met een 'groene duim'.” Om ervoor te zorgen dat deze vereisten voor de nieuwe airconditioningtechnologie correct werden geïmplementeerd, nam Kamp de hoofdkoelingsingenieur Leif-Arne Tegt van Fritz Kälte-Technik en Pascal Sansen, technisch adviseur bij Daikin Airconditioning Germany GmbH mee aan boord.

“Ik was erg blij dat ik dit bouwproject samen met Kristian Kamp en Leif-Arne Tegt kon voltooien. Ons doel bij Daikin is om op de best mogelijke manier te voldoen aan de eisen van gespecialiseerde bedrijven en klanten, vooral als het gaat om CO2-reductie en energie-efficiëntie. Het schrikt ons niet af om complexe technologieën te gebruiken en lastige afwegingen te maken om een systeem op de best mogelijke manier te plannen en te implementeren. Voor mij persoonlijk is het altijd een spannende ervaring om samen efficiënte oplossingen te vinden”, aldus Pascal Sansen.

Het project werd afgewerkt in twee fasen. Na de eerste lockdown in 2020 lag de focus op het moderniseren van de airconditioning, en werden de gastenkamers voorzien van een moderne airconditioning. De tweede stap was het verbeteren van het klimaatcomfort in de publiek toegankelijke gastenruimtes op de eerste verdieping. Hier waren enkele regel- en stroomoptimalisaties noodzakelijk in vergelijking met het vorige systeem. Maar de belangrijkste reden voor de beslissing om te moderniseren en om de overstap te maken naar een water/lucht-warmtepomp met warmterecuperatie van Daikin, was het potentiële gebruik van de geproduceerde restwarmte voor de verwarming van het hotelzwembad en het sanitair warmwatersysteem.

Infobox

Type gebouw4**** hotel met appartementengebouw
Hotelvoorzieningen75 hotelkamers, 19 vakantieappartementen, spa- en wellnessruimte/zwembad, restaurant, bar, lobby, ontbijtruimte, bistro
BouwjaarHet desbetreffende deel van het gebouw dateert uit 1976 en omvat de lobby van het hotel, het restaurant, de evenementenzaal, de “Lido Bar”, de ontbijtruimte en de receptie met een totale oppervlakte van ca. 450 m2. In 2021 werd het gemoderniseerd.
Technische uitrusting

Nieuwe apparatuur in de openbare ruimte:

  • 1 watergekoelde VRV IV+ warmterecuperatiesysteem (RWEYQ22T9) met 61,5 kW koelvermogen en ca. 74 kW warmtevermogen

  • 10 plafondcassette-binnenunits (1x FXZQ 32; 5x FXZQ 40; 1x FXZQ 50; 3x FXFQ 50)

  • Ventilatiekit in ontbijtruimte: Montage achteraf van communicatiekast EKEQMCBA en expansieklepset EKEXV100

Nieuwe apparatuur in gastenkamers:

  • 3 compacte Mini-VRV buitenunits (RXYSQ) in 2 afmetingen met respectievelijk 5 en 8 pk

  • Een totaal van 46 FXAQ15- en FXAQ20-binnenunits voor eenvoudige montage achteraf

  • KNX-interfaces (KlicDI.VRV) voor besturing via het gebouwautomatiseringssysteem

Voorraadunits:

  • 2 Daikin FDXS50 binnenunits in de Sky-suites (2016)

  • Multisplit buitenunit 3MXS80

  • Sky-Air simultane split RZQG71 met 2 plafondcassettes FCQG35 (2016)

Airconditioning up-to-date gebracht

Het Strandhotel Duhnen is in de 125 jaar van zijn bestaan keer op keer verbouwd. Tegenwoordig bestaat het hotel uit drie verschillende gebouwencomplexen, die in verschillende bouwfasen zijn gebouwd, uitgebreid en herhaaldelijk gemoderniseerd. De familiale charme en de klassieke ambiance van het hotel zijn altijd bewaard gebleven – ook tijdens de huidige modernisering.

De lobby van het hotel, de vergaderruimte en het restaurant waren voorheen voorzien van airconditioning dankzij drie Daikin 4MKS90D multi-splitsystemen, elk met twee FCQ60B-binnenunits en één FCQ35B-binnenunit, gebouwd in 2005. De ontbijtruimte werd voorheen gekoeld met een condensatie-unit van een andere fabrikant, waarbij het ventilatiesysteem van de ruimte permanent op deellast draaide. Bovendien gaven alle systemen in het verleden warmte ongebruikt af aan de buitenlucht. Hier moest nu verandering in komen.

Toekomstgerichte warmtepomp met warmterecuperatie

Om gasten een perfect comfort te bieden en tegelijkertijd de kosten te optimaliseren en een soepele werking en volledige controle over de gebruikte technologie te garanderen, wilden de eigenaars van het hotel een modern, energie-efficiënt en fluisterstil systeem met hoogwaardige afwerking dat de tekortkomingen van de verouderde apparatuur zou elimineren.

Fritz Kälte-Technik, die al jaren verantwoordelijk is voor de implementatie van de airconditioning in het Strandhotel Duhnen, was in een vroeg stadium betrokken bij het planningsproces. In samenwerking met Pascal Sansen van Daikin, energie-efficiëntie-expert Stephan Goedeke, die sinds 2014 in het hotel werkzaam is en de verwarmingsingenieur van het Strandhotel, Andreas Kratzmann van G. Kratzmann GmbH, ontwierpen zij een totaalsysteem bestaande uit innovatieve airconditioningoplossingen, exclusief van Daikin. Zo wordt in de openbare gastenruimten op de benedenverdieping nu gebruik gemaakt van de moderne VRV IV+ Heat Recovery-serie water/lucht-warmtepompen voor gelijktijdig verwarmen en koelen. De Daikin VRV IV+ met warmterecuperatie heeft een koelvermogen van 61,5 kW en zorgt voor de airconditioning van een operationele oppervlakte van ongeveer 450-500 vierkante meter in het Strandhotel Duhnen. Als totaaloplossing met geïntegreerde warmterecuperatie voldoet het aan alle eisen voor centraal gestuurde klimaatregeling in gebouwen: nauwkeurige temperatuurregeling, ventilatie, productie van warm water en op aanvraag integratie van ventilatie-units en luchtgordijnen. Dankzij de geïntegreerde warmterecuperatie en VRT-technologie (variabele koelmiddeltemperatuur) biedt het nieuwe Daikin-systeem uitstekende efficiëntiewaarden en het grootst mogelijke comfort.

De restwarmte die vrijkomt bij het koelen van de ruimtes verwarmt het zwembad

Het bijzondere aan de toepassing van VRV IV + warmterecuperatie in het Strandhotel Duhnen is dat de circa 72 kW aan restwarmte die bij het koelen wordt gegenereerd, niet zomaar aan de buitenlucht wordt afgegeven zoals voorheen het geval was, maar wordt gebruikt om het eigen zwembad te verwarmen, en het servicewater in het hele hotelgedeelte van het hoofdgebouw voor te verwarmen. Beide werden voorheen conventioneel verwarmd met fossiele energie, maar veroorzaken nu geen extra energiekosten. Het zwembadwater wordt door een warmtewisselaar geleid en op die manier verwarmd tot ongeveer 30 graden. Dit zorgt voor een besparing van meer dan 17% in vergelijking met conventionele zwembadverwarming. De warmte blijft 100% in het gebouwproces, zonder integratie van buitenlucht. Nog een voordeel: warmterecuperatie is stil en er zijn geen herkoelers nodig.

De innovatieve Daikin-technologie van de VRV IV + Heat Recovery-serie met geïntegreerde warmterecuperatie scoort uitstekend met een SCOP-waarde van 11,4. De SCOP-waarde (Seasonal Coefficient of Performance) meet de energie-efficiëntie en kosteneffectiviteit van warmtepompen en geeft de verhouding weer tussen de warmte die door de warmtepomp wordt gegenereerd en de daarvoor benodigde aandrijfenergie (elektriciteit). Waarden van 3-5 worden als zeer goed beschouwd. Hoe hoger deze waarde, hoe efficiënter het systeem werkt en dit wordt weerspiegeld in het stroomverbruik. Bovendien is de Daikin VRV IV + Heat Recovery-buitenunit gevuld met gerecycleerd koelmiddel –

een belangrijke mijlpaal op weg naar een CO2-neutrale toekomst. Sinds november 2020 gebruikt Daikin gerecycleerd koelmiddel met R-410A koelmiddel in alle VRV-systemen die in Europa worden geproduceerd en verkocht als onderdeel van zijn programma voor een kringloopeconomie, genaamd "L∞P by Daikin".

Daikin VRV5 warmtepomp

De Daikin VRV IV-warmtepompen die in het hotel worden gebruikt, zijn bijzonder milieuvriendelijk. Dankzij het L∞P by Daikin-programma voor een kringloopeconomie wordt gerecycleerd koelmiddel gebruikt. © Daikin

Gebruik van restwarmte als een uitdaging

Leif-Arne Tegt, eigenaar van Fritz Kälte-Technik, heeft sinds zijn leertijd regelmatig met Daikin-producten gewerkt. Sinds hij het bedrijf heeft overgenomen, heeft hij de samenwerking met Daikin de afgelopen jaren met succes uitgebreid. Voor hem lag de bijzondere uitdaging van het project in de vereiste efficiëntie van hulpbronnen door het aan te sluiten op het verwarmingssysteem om de restwarmte in het zwembad te gebruiken. “Om de restwarmte van de installatie te gebruiken om het eigen zwembad te verwarmen, was een aansluiting aan waterzijde vereist. Voor ons als koelinstallatiebedrijf was dat een hele uitdaging. Maar in samenwerking met Pascal Sansen van Daikin, energie-expert Stephan Goedeke en verwarmingsingenieur Andreas Kratzmann waren we in staat om een heel goed concept te ontwikkelen. De professionele interactie tussen verschillende specialisten is vooral belangrijk voor de complexe vereisten voor een doelgerichte oplossing.”

Verwarmd binnenzwembad

Aan de wens van de klant om het eigen binnenzwembad te verwarmen door middel van warmterecuperatie werd met succes voldaan. © Daikin

Elegante uitstraling en technisch vernuft in de openbare ruimtes van het hotel

Naast de water/lucht-warmtepomp met warmterecuperatie omvat het nieuwe airconditioningsysteem van Strandhotel Duhnen 10 plafondcassette-binnenunits die zijn gemonteerd in de verlaagde plafonds in de lobby, het restaurant, de vergaderruimtes en de hotelbar, en een ventilatiekit voor ventilatie in de ontbijtruimte. De binnenunits kunnen gemakkelijk ruimtes met een plafondhoogte tot 3,50 m koelen of verwarmen. De plafondcassette-binnenunits bevatten ook uiterst efficiënte filters die stofdeeltjes uit de lucht verwijderen, waardoor een hoge luchtkwaliteit wordt gegarandeerd.

Tijdens de modernisering zijn ook voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van ventilatiekits voor systemen die in de toekomst nog gemoderniseerd zullen worden in de lobby, het restaurant, de backoffice, de bar, een andere vergaderruimte en drie personeelskamers.

inbouwsatellietmodel

Naast de gastenkamers werd de airconditioningtechnologie ook vernieuwd in de openbare ruimtes zoals het hotelrestaurant. © Daikin

Een krachtige Mini VRV voor airconditioning van gastenkamers

Naast de VRV IV+ Heat Recovery met warmterecuperatie zijn op het dak van het hotel drie compacte Mini VRV buitenunits geplaatst om de gastenkamers te voorzien van airconditioning. Een identieke Mini VRV was tijdens de eerste lockdown in 2020 al geïnstalleerd en in gebruik genomen voor een vleugel met 11 kamers. Als totaaloplossing leveren de energie-efficiënte lucht/lucht-warmtepompen met VRV IV+ technologie elk tot 33,5 kW koelvermogen en tot 37,5 kW verwarmingsvermogen, met een compacte hoogte van slechts 823 millimeter en een installatieoppervlak van minder dan 0,5 m2. Dit zorgt voor een reductie in energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot. De Mini VRV-buitenunits kunnen elk worden aangesloten op max.
64 binnenunits en kunnen afzonderlijk worden geregeld.

Mini VRV-buitenunit
Mini VRV-buitenunit

Op het dak van het hotel bevinden zich de VRV-buitenunits voor de airconditioning van de hotelkamers. © Daikin

Centraal energiebeheer

Voor een efficiënt beheer van het energieverbruik is een centrale besturing en bewaking van het gehele systeem uiteraard mogelijk. Alle airconditioningunits werden geïntegreerd in het automatiseringssysteem van het Strandhotel Duhnen via het al aanwezige KNX-gebouwbeheersysteem. Op deze manier kan ook nog een aanzienlijke energiebesparing worden bereikt.

Staatssteun met de Federale Steun voor Efficiënte Gebouwen (BEG)

Financiering voor het project werd aangevraagd bij het Duitse Federale Bureau voor Economie en Exportcontrole (BAFA) als onderdeel van de Federale Financiering voor Efficiënte Gebouwen (BEG). Energie-expert Stephan Goedeke, eigenaar van een ingenieurs- en expertisebureau voor energieadvies, werd bij de aanvraagprocedure geraadpleegd als erkend energie-efficiëntiedeskundige voor utiliteitsbouw voor financieringsprogramma's van DENA, KfW en BAFA. De subsidie voor de energie-efficiënte lucht/lucht-warmtepompen van Daikin werd goedgekeurd als een zogenaamde individuele maatregel (BEG EM). Voor warmtepompen zoals de Daikin VRV is een basissubsidie van 35% beschikbaar van de BEG.

De modernisering van de airconditioningtechnologie bij Strandhotel Duhnen werd binnen zes weken geïmplementeerd en op tijd voltooid vóór het einde van de voorjaarslockdown van 2021.

Verwante artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !