
We weten allemaal dat energiebronnen als stookolie en gas niet bepaald milieuvriendelijk zijn, en ze zijn ook niet bepaald goedkoop. De oplossing? Een warmtepomp! Een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energie, en is dus wél milieuvriendelijk. Bovendien ligt het elektrisch verbruik van een warmtepomp een stuk lager, en dat merk je aan de energiefactuur, die een stuk lager ligt.
Lager elektrisch verbruik dankzij een hoger rendement
Het elektrisch verbruik van een warmtepomp ligt lager dan het verbruik van andere, klassieke verwarmingssystemen. Hoe dat komt? Dat komt door het hoge rendement van een warmtepomp. Daar waar een klassiek verwarmingssysteem een rendement van maximaal 100% kan halen, ligt dat bij een warmtepomp veel hoger. Dankzij dit hoge rendement heb je minder elektriciteit nodig om even veel warmte op te wekken, en dat resulteert natuurlijk in een lagere energiefactuur.
Hoe veel lager ligt het elektrisch verbruik van een warmtepomp?
Je kan met een warmtepomp tot wel 75% besparen op je energiefactuur, maar het elektrisch verbruik van een warmtepomp hangt af van tal van factoren. Het soort warmtepomp is daarbij ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren. Een lucht-lucht warmtepomp verbruikt bijvoorbeeld meer dan een water-water warmtepomp. Daarnaast speelt ook de isolatie van je woning een rol, de te verwarmen oppervlakte en de buitentemperatuur. Vanzelfsprekend zal het elektrisch verbruik van je warmtepomp hoger liggen bij extreem koude temperaturen.
De voordelen van een warmtepomp
Het elektrisch verbruik van een warmtepomp ligt een stuk lager ten opzichte van andere verwarmingssystemen, waardoor je bespaart op je energiefactuur. Maar dat is niet het enige voordeel van een warmtepomp, een warmtepomp biedt je nog tal van andere voordelen:
- Milieuvriendelijk: een warmtepomp maakt gebruik van hernieuwbare energie, en het is dus milieuvriendelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld stookolie en aardgas, die zeer milieuonvriendelijk zijn!
- Klaar voor de toekomst: met een warmtepomp ben je klaar voor de toekomst. De overheid legt steeds strengere normen op naar het energiepeil van de woning toe. Warmtepompen zijn de toekomst.