Skip to main content

R22, het einde van een koelmiddel!

Koelmiddel R-22? Wat is het, waarvoor wordt het gebruikt en wat heeft dit met mij te maken?

Een groot deel van de airconditioninginstallaties in België die voor 1 januari 2004 werden geplaatst, werken met het R-22 koelmiddel. R-22 is een chloorfluorkoolwaterstof (HFCK) dat algemeen gebruikt werd in aircosystemen. Het is echter gebleken dat wanneer dit koelmiddel in de lucht vrijkomt, chloor vrijgegeven wordt in de stratosfeer, wat schadelijk is voor de ozonlaag. Deze aantasting van de ozonlaag leidt tot een aantal milieu- en gezondheidsproblemen. Om deze problematiek een halt toe te roepen, werd een wetgeving (Europese regelgeving EG nr 2037/200 HCFK's) opgesteld en ondertekend door de internationale gemeenschap die systematisch het gebruik van R-22 als koelmiddel verbiedt.

R-22 systemen, momenteel in gebruik

De uitfasering zal een invloed hebben op alle R-22 systemen die momenteel nog in gebruik zijn. Zeker naarmate de tijd vordert, vergroot de kans op problemen. Het is namelijk zo dat tot 2010 de bestaande installaties enkel nog hersteld of aangevuld mogen worden met behulp van gerecupereerd koelgas. Deze voorraad R-22 is niet onuitputtelijk en aangezien de vraag groter is dan het aanbod, zijn tekorten en prijsstijgingen niet uitgesloten.

Sinds 1 januari 2015 kwam er een definitief verbod op het bijvullen van R-22 installaties. Zonder aanpassingen zullen de koelinstallaties dus niet meer betrouwbaar kunnen worden gebruikt, wat tot lange stilstand van de aircoapparatuur kan leiden. Het loont dus zeker de moeite om zo snel mogelijk de bestaande R-22 systemen te vervangen om de dagelijkse bedrijfswerking ervan te garanderen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !