Geniet van meer rendement met een warmtewisselaar

Geniet van meer rendement met een warmtewisselaar

Er zijn veel manieren om warmte te genereren, zoals elektrische verwarming, een open haard of zonnepanelen. Maar heb je ooit al van een warmtewisselaar gehoord? Wij leggen je uit hoe zo’n toestel werkt, waarvoor het wordt gebruikt en wat de voordelen zijn. 

Hoe werkt een warmtewisselaar

Een warmtewisselaar vind je in verschillende apparaten terug, zoals warmtepompen, verwarmingsketels en warmwaterboilers. Het toestel zorgt voor de warmteoverdracht van twee stoffen, zoals gas, lucht of water. Je kunt een warmtewisselaar gebruiken om een van die stoffen op te warmen of af te koelen. De vrijgekomen warmte gaat dan naar de verwarmingsinstallatie, de sanitaire warmwaterinstallatie of het ventilatiesysteem in je woning.

Bij een warmtewisselaar wordt de warmte uit de lucht, het water of de aarde onttrokken. Je hebt amper energiekosten en je geniet van een hoog rendement. Door bijvoorbeeld een douchewarmtewisselaar te plaatsen, kun je de warmte van het afvalwater gebruiken om het koude douchewater te verwarmen. Op die manier win je warmte terug die anders verloren zou gaan.

 

Tegenstroomprincipe

In een warmtewisselaar wordt vaak gebruikgemaakt van het tegenstroomprincipe om de temperatuuroverdracht te optimaliseren. Dat wil zeggen dat de twee substanties hun warmte beter aan elkaar kunnen overdragen als ze in tegengestelde richting door de kanalen stromen. Dat komt omdat het temperatuurverschil tussen de delen die warmte uitwisselen, groter blijft. 

Verschillende soorten warmtewisselaars

Er bestaan verschillende types warmtewisselaars. Een greep uit ons aanbod:

●     Platenwarmtewisselaar: deze warmtewisselaar bestaat uit enkele geribbelde platen die tegen elkaar liggen in een frame. Ze worden gebruikt om water snel op te warmen.

●     Aardewarmtewisselaar: dit is een warmtewisselaar die in de grond zit via een verticaal of horizontaal buizennet waarlangs warmte uit de bodem wordt opgenomen en verspreid wordt naar je warmtepomp.

●     Spiraalvormige warmtewisselaar: ook wel serpentin genoemd. Deze warmtewisselaar wordt voornamelijk in boilers gebruikt en bestaat uit twee kanalen die in een spiraalvorm rond elkaar liggen. Door één van de twee kanalen stroomt warm water en door het andere kanaal koud water dat afkomstig is van een verwarmingsketel of thermisch zonnepaneel. Daardoor warmt het water in de boiler op. Een spiraalwarmtewisselaar neemt niet veel plaats in en zorgt bovendien voor een hoge stroomsnelheid.

Ben je geïnteresseerd in warmtewisselaars? Contacteer ons dan voor meer info! 

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...