Hoe gebeurt de rookafvoer bij een condensatieketel?

Hoe gebeurt de rookafvoer bij een condensatieketel?

Hoe werkt condensatie?

Plaats je een nieuwe verwarmingsketel in een bestaande of nieuwe woning, dan heb je een afvoer nodig voor de rookgassen. Bij een condensatieketel gebeurt dat via een speciale concentrische dubbelwandige buis. De buitenste ring zuigt lucht aan, de binnenste buis voert de rookgassen af. Een condensatieketel heeft daarnaast ook een afvoer nodig voor het condenswater. Meer over de rookafvoer bij een condensatieketel lees je hier!

De regelgeving voor verwarmingsinstallaties is zeer strikt. Laat de installatie van je condensatieketel dus over aan een erkende installateur. Zo ben je zeker van het hoogste rendement. Dat rendement ligt bij een condensatieketel overigens een stuk hoger dan bij conventionele ketels – zo rond de 110 procent.  Dat rendement is te danken aan de techniek waarbij waterdampen uit de rookgassen door afkoeling worden gecondenseerd en via een warmtewisselaar worden ingeschakeld in het warmwatercircuit. Met andere woorden: een deel van de afvalstoffen worden gerecupereerd bij de warmteproductie.

Rookafvoer naar riolering of condensaatpomp?

Omdat ook het condenswater een afvoer nodig heeft, vereist een condensatieketel zowel een klassieke afvoerbuis naar boven, als een afvoer voor het water, naar beneden. Dat laatste mag via de gewone afvoerleiding naar de riolering. Als er geen riolering in de buurt is, kan een condensaatpomp worden geplaatst.

De afvoer van de rookgassen gebeurt via een dubbelwandige buis. De buitenste rand zorgt voor luchtcirculatie, zodat de temperatuur van de rookgassen laag wordt gehouden – dit is nodig om het condensatieproces op gang te houden - , de binnenste rand is de eigenlijke schouw die de verbrandingsgassen afvoert. Heb je nog een oude schouw, bijvoorbeeld van je vorige verwarmingsketel? Dan kan die wellicht gebruikt worden door de condensatieketel. De oude schouw dient dan wel getubeerd te worden.

Nog op zoek naar een condensatieketel?

De Daikin condenserende gasketels zijn energiezuinig en eenvoudig te installeren, ideaal voor renovaties en vervangingen van traditionele gasketels.