Welk warmtepomp vermogen kiezen?

Welk warmtepomp vermogen kiezen?

Veel mensen gaan ervan uit dat het warmtepomp vermogen bepaald wordt aan de hand van de te verwarmen (of te koelen) oppervlakte. Wie een groot huis heeft, zou dus een warmtepomp met een groter vermogen moeten kiezen. Er zijn echter heel wat andere zaken waarop je moet letten als je het vermogen van je warmtepomp kiest.

Wat is het warmtepomp vermogen?

Het warmtepomp vermogen is de hoeveelheid energie die een warmtepomp in een bepaalde tijd levert. Het vermogen van een warmtepomp wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).  Een warmtepomp heeft trouwens zelf ook een klein beetje energie nodig om de nodige warmte uit de natuur te halen. Deze energie kan gas zijn, maar er bestaan ook warmtepompen op elektriciteit.

Het optimale warmtepomp vermogen

Het optimale warmtepomp vermogen is niet alleen afhankelijk van de grootte van de te verwarmen of te koelen oppervlakte. Het is veel belangrijker om te kijken naar het isolatievermogen van je woning. Dit bepaalt immers hoe goed de warmtepomp zal moeten presteren. Is je woning slecht geïsoleerd, dan zal je met andere woorden een warmtepomp met een hoger vermogen moeten aankopen. Welk warmtepomp vermogen ideaal is voor jouw woning, bepaal je dus best aan de hand van de warmteverliezen.

Optimaal warmtepomp vermogen = optimaal rendement

Het rendement van een warmtepomp kan je omschrijven als het verschil tussen de warmte die de warmtepomp opwekt, verminderd met de energie die nodig is om de warmtepomp te laten functioneren. Een warmtepomp heeft immers ook wat energie nodig om warmte te kunnen produceren. 

Het rendement, de winstfactor of de opbrengst van een warmtepomp drukt men uit in COP (Coefficient Of Performance). Deze COP waarde is het theoretisch rendement van de warmtepomp in nominale voorwaarden (bijvoorbeeld bij een brontemperatuur van 0 °C en een afgiftetemperatuur van 35 °C). Deze waarde becijfert de verhouding tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte energie. Een warmtepomp met een hoog vermogen, die dus veel energie afgeeft, maar ook weinig energie verbruikt, is een warmtepomp met een hoge COP waarde en een hoog rendement

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...