Skip to main content

Je serre op toptemperatuur: tips voor verwarming en verkoeling

Van een wispelturig klimaat worden jouw zelfgekweekte groenten niet vrolijk. Een constante temperatuur in je serre, een handje geholpen door verwarming of verkoeling, is dan ook een must. Een dubbelwandige serre doet je energiefactuur al flink dalen. De meeste serres zijn gemaakt uit kunststof. In een glazen serre kun je al te erge temperatuurschommelingen dan weer vermijden door isolatiefolie tegen de binnenwanden te bevestigen. Deze lichtdoorlatende kunststof houdt de warmte langer vast. Maar hoewel zo’n zaken helpen, kun je toch niet zonder een systeem om te verwarmen en te verkoelen

Winter? Verwen je serre met verwarming

Gebruik je je serre om vorstgevoelige planten de winter door te helpen? Dan zorg je het best voor verwarming. Elektrische bodemverwarming wordt wel eens aangeprezen in de winter. Dit beschermt je wortels en zaden. Je kunt bodemverwarming dus wel inzetten om planten sneller te doen ontkiemen en de hoogte in te jagen, maar niet om je serre vorstvrij te houden. De vorst echt buitenhouden is vaak een dure zaak, al hangt natuurlijk veel af van de grootte van je serre.

Zomer? Zorg voor voldoende verkoeling

Terwijl je de temperatuur in de winter kunstmatig moet opdrijven, wordt het in de zomer al snel veel te warm in een serre. Serres zijn namelijk prima warmteverzamelaars. De zonnestralen gaan door het glas en geven hun warmte af aan de grond, tabletten en muren. Dit klinkt misschien heerlijk, maar zonder verkoeling kan de temperatuur zo hoog oplopen dat je planten eronder bezwijken.

De oplossing: warmtekrachtkoppeling

Een kwalitatieve zonneboiler houdt de temperatuur van het water tot een dag na de opwarming vast. Zo blijft je verbruik ook op minder zonnige dagen ecologisch. In het opslagvat is ruimte voor 200 tot 500 liter water: zo'n boiler op zonne-energie heeft dus genoeg warm water paraat voor een warm bad of een hete douche.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !