4 aandachtspunten bij de keuze voor balansventilatie

4 aandachtspunten bij de keuze voor balansventilatie

Bij balansventilatie zorgt het ventilatiesysteem voor een balans in de aan- en afvoer van zuurstof in een woning. Evenveel verse en gefilterde buitenlucht wordt aangevoerd als er vervuilde en vochtige lucht wordt afgevoerd. Schenk bij de keuze voor dit ventilatiesysteem aandacht aan volgende aspecten.

1. Luchtdicht bouwen is essentieel

Kieren en spleten geven aanleiding tot ongewenste lekdebieten. Door de onder- of overdruk die zo in bepaalde ruimtes ontstaat, wordt het nefaste effect van luchtlekken versterkt. Koude lucht wordt doorheen de constructies rond natte ruimtes (keuken, badkamer, wasberging) naar binnen gezogen. Omgekeerd zal in de droge ruimtes warme binnenlucht doorheen de constructie naar buiten worden gestuwd. Weet dat luchtlekken ook het risico op inwendige condensatie aanzienlijk verhogen. Luchtdicht bouwen is dus een must.

2. Kies voor een dampkap met recirculatie

De combinatie van balansventilatie met een klassieke dampkap - dit is: met luchtafvoer naar buiten – is geen goed idee. Het aanzetten van de dampkamp zorgt immers voor een hoog afzuigdebiet, wat het nagestreefde evenwicht van balansventilatie verstoort. Het herstelt zich weliswaar wanneer de dampkamp wordt uitgeschakeld. Toch kies je beter voor een dampkamp met recirculatie, die de lucht inwendig filtert en meteen opnieuw afgeeft. 

3. Wees waakzaam voor droge binnenlucht

Kies je voor balansventilatie, dan wordt je woning goed geventileerd. Een mogelijk neveneffect is te droge binnenlucht. Doorgaans kan dat probleem verholpen worden door het ventilatiesysteem beter af te stellen. Droge lucht betekent immers dat er meer geventileerd wordt dan nodig

4. Balansventilatie en kachels gaan niet samen

Kachels of open haarden die de zuurstof voor verbranding halen uit de lucht in de kamer, zijn af te raden. Een verbinding naar buiten voor de aanvoer van zuurstof is in dat geval immers noodzakelijk. Opnieuw is dit een luchtlek die de luchtdichtheid verstoort. Ook leidt het continue onttrekken van lucht door de haard tot onderdruk. Dat verstoort eveneens de balans. Wil je toch graag een haard in de woning? Kies dan voor een systeem dat onafhankelijk werkt van de ruimtelucht