Skip to main content

Het rendement van een warmwaterboiler

Voor de verwarming van je sanitair water bestaat er tegenwoordig een breed scala aan mogelijkheden. Een belangrijke factor in de keuze van de meest zuinige en efficiënte warmwaterboiler is het rendement van de ketel. Een woordje uitleg.

Wat is het rendement?

Op school leerden we allemaal dat, volgens de eerste wet van de thermodynamica, energie nooit verloren gaat. Er is dus sprake van behoud van energie. Toch spreken we in een praktische context wel vaker van energieverlies. Wat wordt daar dan precies mee bedoeld?

Bij een energieomzetting – wanneer elektriciteit bijvoorbeeld wordt omgezet in licht – gaat altijd wat energie ‘verloren’. Dat betekent dat een bepaald percentage – bijvoorbeeld 60 procent – van de energie wordt omgezet in een gewenste en bruikbare vorm van energie (in dit geval licht), terwijl het resterende percentage wordt omgezet in onbruikbare energie (meestal, en ook in dit geval, warmte). In dit voorbeeld is er met andere woorden een rendement van 60 procent. 

Rendement van warmwaterboilers

Geen enkel elektrisch toestel haalt een rendement van 100 procent – met één belangrijke uitzondering. Verwarmingsinstallaties kunnen in principe wel zo’n hoog rendement behalen, omdat energieomzettingen sowieso warmte produceren. Toch hangt het rendement van een specifieke verwarmingsinstallatie nog altijd sterk af van de bouw van het toestel én de warmtebron.

Elektrische warmwaterboilers, bijvoorbeeld, zijn berucht om hun lage rendement. Ze verbruiken dan wel geen fossiele brandstoffen, maar springen doorgaans niet bepaald zuinig om met elektriciteit. Gasketels kunnen een beduidend hoger rendement halen, en dit is in het bijzonder waar voor hoogrendementsketels en gascondensatieketels.

De meest efficiënte manier om sanitair warm water te verwarmen is – zonder enige twijfel – een hybride warmtepomp. De Daikin Altherma hybride warmtepomp combineert de zuinige lucht/water-warmtepomptechnologie met een gascondensatieketel met een ultrahoog rendement dat tot wel 35 procent hoger ligt dan dat van traditionele verwarmingsketels.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !