Je zwembad verwarmen met een zwembad warmtepomp

Je zwembad verwarmen met een zwembad warmtepomp

Ook voor het verwarmen van zwembaden worden warmtepompen ingezet. Ze halen warmte uit de omgevingslucht en zorgen ervoor dat het water in het zwembad een aangename temperatuur bereikt. Een zwembad warmtepomp haalt tot 80% van de benodigde energie uit de lucht. Hiermee kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur en de impact op het milieu is minimaal.

Warmtepomp: efficiënt en milieuvriendelijk

Een zwembad warmtepomp gebruikt een warmtewisselaar om de warmte aan het water af te geven. Binnen de grenzen van 10°C tot 25°C haalt deze warmtepomp haar grootste rendement. In de meeste gevallen moet zwembadwater tot zo’n 30 °C opgewarmd worden. Als het heel warm is, kunnen zonnestralen volstaan om het zwembadwater op te warmen, maar dikwijls is dat niet voldoende. Een warmtepomp is dan een van de meest efficiënte en milieuvriendelijkste oplossingen.

Zwembad warmtepomp buiten installeren

Zwembad warmtepompen moeten buiten worden geïnstalleerd, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de technische installatie van het zwembad. De warmtepomp blaast koude lucht uit en die moet worden afgevoerd. Daarom is de openlucht ideaal. Wanneer je ze in een gesloten ruimte plaatst, koelt de temperatuur snel af en bij een lage omgevingstemperatuur is het rendement van een warmtepomp erg laag.

Warmtepomp winterklaar maken

Wanneer het herfst wordt, de temperaturen dalen en je je zwembad niet meer gebruikt, moet je de zwembad warmtepomp winterklaar maken. Zo voorkom je vorstschade en blijft de pomp intact. Sluit de watertoevoer naar de warmtepomp af en schakel ook de elektriciteit uit. Laat alle water wegvloeien en blaas (met een compressor) de leidingen volledig leeg. Sluit daarna de warmtepomp weer aan om te voorkomen dat er vuil of stof in de leidingen komt. Sommige warmtepompen hebben een ingebouwde vorstbeveiliging, maar daarvoor moet je de stroom weer aansluiten.

Zonnepanelen in combinatie met zwembad warmtepomp

Voor een optimaal verwarmingssysteem combineer je een zwembad warmtepomp het beste met zonnepanelen. Zo kan je je zwembad volledig met hernieuwbare energie verwarmen. Als je geen zonne-energie gebruikt, zal je een beroep moeten doen op het elektriciteitsnet (voor ongeveer 20%). Voorzie verder ook een degelijk afdekzeil dat je ’s nachts en wanneer het wat kouder is, over het zwembad plaatst.