Boilers op zonne-energie: voor- en nadelen op een rijtje

Boilers op zonne-energie: voor- en nadelen op een rijtje

Gratis zuivere energie

Ook al schijnt de zon in een land als België niet elke dag – verre van zelfs – toch loont het de moeite om een boiler op zonne-energie te installeren. Je jaarlijkse kosten voor warm water worden gehalveerd en je C02-uitstoot wordt sterk teruggedrongen. De relatief hoge installatiekost – reken rond de 4.000 euro – betaalt zichzelf na verloop van tijd dus helemaal terug.

De zon schijnt voor iedereen. En ze is nog gratis ook! Een zonneboiler profiteert daar optimaal van door zonne-energie op te vangen en te gebruiken voor de productie van warm water. Om zo veel mogelijk zon op te vangen, heb je een zonnecollector nodig. Meestal wordt die op het dak van de woning geïnstalleerd. Het door de zon opgewarmde water wordt vervolgens opgeslagen in de zonneboiler. Moderne installaties zetten op hun piek tot 80 procent van de zonne-energie om in bruikbare warmte.

 

Energieverbruik daalt met de helft

In een land als België is het vooralsnog onmogelijk om je sanitair water en je verwarming volledig op zonne-energie te laten draaien. Een zonneboiler moet je dan ook altijd zien als een aanvullend systeem. Dat neemt niet weg dat je toch een mooi resultaat kunt behalen. Je warmwaterfactuur, bijvoorbeeld, daalt met de helft dankzij een efficiënte zonneboiler.

 Een zonneboiler installeren getuigt ook van bezorgdheid om het milieu. We vertellen niets nieuws als we zeggen dat het verbruik van fossiele brandstoffen nadelig is voor het milieu. Met een zonneboilerhalveer je ook meteen de uitstoot van schadelijke broeikasgassen die vrijkomen bij de verbranding van olie of aardgas. 

Zonneboilercombinaties

Bovendien kun je een zonneboiler aansluiten op andere milieuvriendelijke verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp, een gascondensatieboiler of een oliecondensatieboiler.

Ben je op zoek naar een energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing voor je warm water? Kijk dan zeker eens bij Daikin/Rotex. Wij bieden verschillende systemen in combinatie met een zonneboiler aan! Wat je ook kiest, je krijgt altijd een oplossing op maat van jouw woning.