Skip to main content

Hoeveel verbruikt een zwembad warmtepomp?

Een warmtepomp is de goedkoopste manier om een zwembad te verwarmen. Daarnaast is het efficiënt, zuinig en ecologisch. Niet onlogisch dus dat een warmtepomp de laatste jaren erg populair is geworden als verwarmingssysteem voor zwembaden. Maar hoeveel verbruikt zo’n zwembad warmtepomp nu eigenlijk?

Goedkoop en energie-efficiënt je zwembad verwarmen

Jammer genoeg zijn er in ons land niet veel dagen waarop het echt warm genoeg is om te zwemmen en het zwembadwater een aangename temperatuur bereikt. Uiteraard wil je graag meer dan enkele weken of dagen per jaar genieten van je zwembad. Daarom kiezen velen voor zwembadverwarming. Door je zwembad met een warmtepomp te verwarmen, hoeft dat zelfs niet veel geld en energie te kosten. 

Een warmtepomp kost misschien veel in aankoop, maar is wel de goedkoopste manier om je zwembad te verwarmen. Bovendien is een warmtepomp milieuvriendelijker dan gewone zwembad verwarming, omdat het minder energie verbruikt. Dat zorgt op zijn beurt voor een lagere energiefactuur en minder CO2-uitstoot. 

Hoe werkt een zwembad warmtepomp?

Een zwembad warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht. Die warmte wordt overgedragen op een koelvloeistof in een gesloten circuit. Deze vloeistof wordt door de warmte uit de lucht omgezet naar een gas. Dat gas komt in een condensor terecht die het zwembadwater opwarmt. 

Een warmtepomp verwarmt het zwembadwater dagelijks met 1 à 2°C. Uiteindelijk zal de watertemperatuur oplopen tot zo’n 25°C, terwijl het buiten misschien maar 15°C is. Op die manier kan je ook bij lente- en herfsttemperatuur genieten van je zwembad! Om geen warmte te verliezen, dek je het zwembad ’s nachts best af. 

Hoeveel verbruikt een zwembad warmtepomp?

Om warmte uit de lucht te kunnen halen, heeft een zwembad warmtepomp altijd een beperkte hoeveelheid elektrische energie nodig. Meestal werken zwembad warmtepompen via een elektrische aansluiting van 220 volt. Gemiddeld zal een warmtepomp die 1 kWh verbruikt, 4 à 5 kWh genereren.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !