Centrale verwarming: nog altijd hot ... or not?

Centrale verwarming: nog altijd hot ... or not?

Vandaag programmeer je je verwarmingsinstallatie in een handomdraai, met een swipe-beweging of met een stemcommando op je smartphone. Vijftig jaar geleden moest je tijdig de kolenkelder in om je woning warm te stoken. De werking van centrale verwarming is zo evident dat je er nog amper bij stilstaat.

Centrale verwarming in een notendop

Centrale verwarming vertrekt van het idee dat je best één warmtebron aanwendt om al je woonruimtes te verwarmen. Tevoren werden de meeste huizen verwarmd met een kachel per kamer. Dat gaf snel warmte, maar was omslachtig, onveilig en duur.

Vandaag is een cv-ketel een evidente keuze. Bij nieuwbouwwoningen zit zo’n verwarmingsketel in het standaard aanbod; bij oude woningen staat centrale verwarming bovenaan het renovatielijstje.

Waarom je voor centrale verwarming kiest

Een uitstekend rendement is één van de grootste troeven van een cv-ketel. Dat dankt hij onder andere aan de combinatie met kamerthermostaat en thermostatische kranen. Zo verwarm je je huis op maat. Je bepaalt wanneer de verwarmingsketel aanspringt en in welke kamer hij meer of minder warmte moet leveren. Met een goede thermostaat heb je altijd het ideale klimaat in huis.

Vloer- of wandverwarming?

De grootste vooruitgang bij centrale verwarming zit bij de verwarmingsketels zelf. Vroeger koos je tussen aardolie en aardgas, nu benut je gratis energie uit de natuur met zuinige warmtepompen, zonnepanelen en warmteboilers. Het is ook perfect mogelijk twee systemen te combineren. Een elektronische controller bepaalt haarfijn welk toestel hij moet aanspreken om je huis zo zuinig mogelijk te verwarmen. Zo creëer je een aangenaam binnenklimaat op een duurzame manier zonder je blauw te betalen.