Je huis verwarmen met groene energie: dat doe je zo

Je huis verwarmen met groene energie: dat doe je zo

Groene energie wint almaar aan terrein. Fossiele brandstoffen, zoals stookolie en aardgas, zijn niet alleen enorme vervuilers, binnen afzienbare tijd zijn de voorraden ook uitgeput. Wij zetten de groene mogelijkheden op een rijtje. 

Verklein je ecologische voetafdruk dankzij een warmtepomp

Een warmtepomp is energiezuinig en heeft een lage CO2-uitstoot. Warmte - of koelte, want dat kan ook - wordt onttrokken aan de lucht, het water of de aarde, wat maakt dat je tot 75% van je warmte/koelte uit de natuur kunt halen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Die energie kan je opwekken met zonnepanelen, wat de combinatie van beide tot het uitgelezen groene alternatief maakt. 

Zonne-energie is de meest groene energie

Een zonneboiler is een duurzame en efficiënte manier om warmte op te wekken. Je kunt zo tot 60% energie besparen. Doorgaans wordt een zonneboiler gebruikt ter ondersteuning van de cv of om sanitair water te verwarmen. Zonnepanelen zetten door middel van fotovoltaïsche zonnecellen zonlicht om in elektriciteit. Een doorsnee Vlaams gezin heeft zo'n 35 à 40 m² aan panelen nodig om te voldoen aan hun energiebehoefte.

Kies voor de milieuvriendelijke pelletkachel

Pellets zijn gerecycleerd en samengeperst houtzaagsel. Ze zorgen voor een meer volledige verbranding dan houtblokken en daardoor voor een lagere uitstoot van CO2. In combinatie met een efficiënte Daikin cv-ketel of warmtepomp is verwarmen op basis van pellets een milieuvriendelijk alternatief.

Installeer een mini-elektriciteitscentrale

Een warmtekrachtkoppeling (WKK) gebruikt men in elektriciteitscentrales om de warmte die ontstaat bij het opwekken van elektriciteit niet verloren te laten gaan. Bij een micro-WKK wordt datzelfde principe toegepast op een kleinere schaal. De installatie is in wezen een mini elektriciteitscentrale, die zowel warmte - voor verwarming en sanitair water - als elektriciteit produceert. Een micro-WKK is een uitstekend alternatief voor een traditionele cv-ketel of boiler. Je bespaart tot 20% energie. Ze zijn echter gebonden aan milieuvergunningen.