Skip to main content

Een hoogrendementsketel aanschaffen? Dit moet je weten!

Is je hoogrendementsketel ouder dan vijftien jaar? Dan is het hoog tijd om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Daardoor kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. Wij vertellen je alvast waaraan je verwarmingsketel moet voldoen.

Werking hoogrendementsketel

Een hoogrendementsketel is een verwarmingsketel die op aardgas of stookolie werkt. In vergelijking met traditionele verwarmingsketels bereikt een hr-ketel – zoals de naam al doet vermoeden – een veel hoger rendement. Het hoge rendement wordt bereikt door de condensatie van waterdamp uit rookgassen in de warmtewisselaar. Bij een klassieke verwarmingsketel gaat die warmte verloren, terwijl een hoogrendementsketel de warmte recupereert. De hogere prijs van een hoogrendementsketel verdien je op termijn terug, aangezien je minder energie verbruikt. 

Energiebesparende werking

Een verwarmingsketel die ouder is dan vijftien jaar, verbruikt heel veel energie. Dat komt door het oppervlakte-, afkoelings- en opwarmingsverlies. Daarnaast ontsnapt er ook warmte door de schoorsteen. Oude verwarmingsketels hebben slechts een rendement van 80 procent, terwijl de nieuwe generatie hoogrendementsketels een rendement van minstens 100 procent halen. Als je je oude verwarmingsketel door een nieuw exemplaar vervangt, bespaar je tot 35 procent en meer op je energierekening. Daarnaast heeft een hoogrendementsketel een modulerende brander die zich automatisch aan de warmtevraag aanpast. Hij zal dus enkel warmte gebruiken als het strikt noodzakelijk is. Als je dit systeem daarbovenop combineert met een zonne-energiesysteem voor de productie van warm water, bespaar je nog eens 60 procent op de kosten van warm water. 

Soorten hr-ketels

Er bestaan behoorlijk wat verschillen tussen de soorten hr-ketels. Kwalitatieve toestellen herken je aan hun label. HR+-ketels hebben een energiezuinig label en een minimaal rendement van 88,6 procent. Zij bereiken een lager rendement dan HR TOP-ketels op gas waarbij het minimale rendement rond 96 procent schommelt. 

Nieuwe eisen voor verwarmingstoestellen

Sinds 26 september 2016 gelden er strengere maatregelen voor verwarmingstoestellen. Een hoogrendementsketel is dan ook een must voor wie een nieuwe ketel koopt.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !