Je huis verwarmen: dit zijn de meest energiezuinige oplossingen

Je huis verwarmen:

 dit zijn de meest energiezuinige oplossingen

Je moet er al serieus warmpjes bijzitten om je huis te verwarmen zonder dat je dat in je portemonnee voelt. Het lijkt wel of de prijzen voor stookolie en gas stelselmatig hoger worden. Almaar mensen gaan daarom op zoek naar andere betaalbare en haalbare manieren om hun huis lekker warm te houden. Wil jij ook je huis verwarmen op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier? Deze oplossingen zijn onmisbaar!

Evalueer je verwarminginstallatie

Een gebrekkige installatie kost je op jaarbasis best wat energie. Laat je installatie dus jaarlijks of tweejaarlijks nakijken door een vakman en evalueer of je misschien toe bent aan een nieuwe. Vraag zeker naar het rendement van je verwarming. Je vakman kan je perfect vertellen of die nog de moeite is, of toch eerder laag uitvalt.

Vervang je verwarmingsketel tijdig

Als je installatie toe is aan vervanging, kun je verschillende richtingen uit. Draagt een condensatieketel je voorkeur, of verkies je toch een warmtepomp? Je kunt natuurlijk ook gaan voor een zonneboiler of een CV-haard om warm water te voorzien voor je verwarming. Je doet er in elk geval goed aan om je installatie te vernieuwen als ze ouder is dan 15 jaar. Het jaarrendement van je nieuwe installatie zal aanzienlijk hoger liggen!

Ga voor een weersafhankelijk thermostaat

Een weersafhankelijke thermostaat is een fantastisch toestel voor wie zijn huis energiezuinig wil verwarmen. Wat deze thermostaat doet? Hij meet de buitentemperatuur en past op basis daarvan de temperatuur van je ketelwater aan. Hij schakelt je lage temperatuur- of condensatieketel zelfs volledig uit als je geen water nodig hebt! 

Meer tips en trics ...

De ingrepen hierboven zijn natuurlijk niet van de poes. Ze vragen helaas de nodige investeringen. Die verdien je uiteraard snel terug, maar het is vaak niet evident om ze op een-twee-drie door te voeren. Gelukkig zijn er ook kleinere dingen die je kunt doen om je huis energiezuinig te verwarmen. Let wel: het blijft dweilen met de kraan open als je structureel energie verliest met gebrekkige installaties.

 

  • Verlucht je woning niet te lang. Twee keer per dag vijf minuten zou moeten volstaan.
  • Pak tochtgaten tijdig aan. Vooral oudere huizen zijn er gevoelig voor.
  • Ontlucht jaarlijks je radiatoren. Hoor je verontrustende geluiden? Grijp dan zeker in!
  • Sluit jaloezieën en gordijnen zodra het donker wordt. Zo houd je de warmte binnen