Zuinig verwarmen: een mythe?

Zuinig verwarmen: een mythe?

Zuinig verwarmen is best mogelijk. Al eens gedacht aan een gascondensatieketel of duurzame verwarmingssystemen? Hiermee bespaar je aanzienlijk op je energiefactuur, terwijl het comfort in huis optimaal blijft.

Klassieke verwarming

Ook de zogenaamde ‘klassieke’ verwarmingssystemen zijn tegenwoordig zeer zuinig en efficiënt. Zo haalt een moderne condensatieketel op gas of stookolie een rendement tot 110%. Daarmee bespaar je heel wat op je stookkosten en het is beter voor het milieu.

Het basisprincipe van een condensatieketel is recuperatie van warmte. Bij de verbranding van gas of stookolie komen namelijk rookgassen vrij, waarin nog heel wat energie zit. Via condensatie wordt deze energie gerecupereerd en mee benut voor de verwarming van de woning. Bovendien functioneert een condensatieketel aan een lage temperatuur.

Ook met een condensatieboiler kun je je woning verwarmen of van warm water voorzien. Een combiketel zorgt meteen voor beide, wat uiteraard superhandig is.

Een condensatieketel kan functioneren op gas, stookolie of zelfs bio-olie, waarmee je nog eens tot 30% bespaart (in vergelijking met stookolie).

Duurzame verwarming

Een warmtepomp of een zonnesysteem is ideaal om duurzaam én spaarzaam te verwarmen zonder uitstoot van schadelijke stoffen.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de grond (geothermie) en geeft die door naar je woning via een elektrisch aangedreven compressor.

Een hoge-temperatuurwaterpomp kan een temperatuur van 80°C bereiken en is dus perfect geschikt om een woning te verwarmen en van warm water te voorzien. Een lage-temperatuurwaterpomp is compacter en energiezuiniger.

Daarnaast bestaan er ook hybride waterpompen die een waterpomp en een gascondensatieketel combineren. Naargelang de weersomstandigheden en de actuele brandstofprijzen wordt gekozen voor de efficiëntste en voordeligste modus.

Zonnesysteem

Een zonnesysteem haalt zijn energie voor de productie van warm water uit de zon. Ook hier is een hybride systeem mogelijk door er een warmtegenerator of een gascondensatieboiler aan te koppelen.