Plafondverwarming aansluiten op een warmtepomp

Plafondverwarming aansluiten op een warmtepomp

Je kan een warmtepomp aansluiten op de centrale verwarming en de warmte verspreiden via verschillende verwarmingstoestellen in huis. Meestal wordt daarbij gebruik gemaakt van een hoge temperatuur verwarmingssysteem. Je kan een warmtepomp echter ook aansluiten op plafondverwarming, zodat je met een verwarmingssysteem op lage temperatuur kan werken en een hoger rendement realiseert.

Een verwarmingssysteem op lage temperatuur

Meestal wordt er gebruik gemaakt van een centraal verwarmingssysteem waarbij water van 90°C aangevoerd wordt en de retourtemperatuur 70°C bedraagt. Met een verwarmingssysteem op lage temperatuur is de temperatuur van de watertoevoer liefst niet hoger dan 45°C en is de retourtemperatuur maximum 35°C.

Een verwarmingssysteem op lage temperatuur heeft een beter rendement, aangezien het temperatuurverschil tussen de warmtebron en het afgifte-element lager is dan bij een verwarmingssysteem op hoge temperatuur. Elke graad temperatuurverschil tussen verwarmings- en afgifte-element zal de COP immers met 2% verhogen.

Om zo’n verwarmingssysteem op lage temperatuur te kunnen gebruiken, heb je echter een groot oppervlak nodig om de warmte af te geven. Plafondverwarming is daarom ideaal.

Wat is plafondverwarming?

Zoals het woord zelf al zegt, wordt een woning met plafondverwarming via het plafond verwarmd. Het buizennet bevindt zich in de plafondopbouw. Met een systeem voor plafondverwarming kan je eveneens de woning koelen tijdens warme dagen. Bovendien kan plafondverwarming gecombineerd worden met vloer- en wandverwarming.

De voordelen van plafondverwarming

Een voordeel van plafondverwarming is dat het verwarmingsoppervlak een gelijkmatige warmte afgeeft. Bovendien is er een lage opwarmtijd en kunnen de ruimtes snel verwarmd worden. Tenslotte is er geen convectie in de ruimte, wat resulteert een lage stofvorming en tochtcirculatie onbestaande is.