Zuinig verwarmen? 5 kostbare tips

Zuinig verwarmen? 5 kostbare tips

Als je vroeger begaan was met energiezuinige verwarming, was je misschien een vreemde eend in de bijt, maar tegenwoordig is zuinigheid een grote troef. Je kunt heel wat besparen door verstandig om te springen met je verwarming, en dat is goed voor jou én het milieu. Ontdek hier onze 5 tips om zuinig te verwarmen.

1. Installeer een zuinige verwarmingsinstallatie

Oude stookinstallaties en verwarmingsketels geven een veel lager rendement dan de moderne ketels. Vervang je oude gasverwarming of energieverslindende elektrische verwarming door een hoogrendementsketel of state-of-the-art warmtepomp, en zie je energiefactuur zienderogen dalen!

Tip: Wie zijn oude verwarmingsinstallatie vervangt door een nieuwe, duurzame ketel, maakt wellicht aanspraak op een aantrekkelijke premie.

2. Isoleer de verwarmingsleidingen

Veelal lopen de leidingen voor de verwarming en het warm water door koude plaatsen, zoals je kelder, kruipkelder, zolder of garage. De leidingen geven uiteraard warmte af, die dus verloren gaat in je kelder of garage. Zo verlies je kostbare energie. Door de leidingen te isoleren kun je dit warmteverlies voorkomen. Isoleren met polyethyleenschuim is eenvoudig, en levert je wellicht al een rendementsvoordeel op na enkele maanden.

3. Laat je verwarmingsinstallatie regelmatig nakijken

Welke verwarmingsinstallatie je ook in huis haalt, laat je ketel regelmatig nakijken en onderhouden. Sommige installaties vergen een jaarlijks onderhoud om een hoog rendement te blijven halen. Slecht functionerende verwarmingsinstallaties geven wel eens aanleiding tot CO-vergiftiging en zijn dus levensgevaarlijk.

Denk ook aan je schoorsteen (hoe lang is het geleden dat je schoorsteen werd geveegd?) en ontlucht je radiatoren. Ook deze stappen dragen bij aan een zuinige verwarming van je woning.

4. Zuinig verwarmen met een slimme thermostaat

Eén van de beste methodes om te besparen op je energiefactuur, is door je verwarming alleen aan te zetten wanneer je ze nodig hebt, en ze op tijd weer uit te schakelen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig biedt een thermostaat soelaas. Installeer een programmeerbare kamerthermostaat die je zelf kunt regelen. Een hele dag uit huis? Dan hoeft de verwarming niet aan te staan. Maar het is wel fijn als je huis lekker warm is wanneer je thuiskomt. Dat regel je zo met een programmeerbare thermostaat.

5. Vermijd warmtelekken

Zoek ten slotte naar manieren om warmteverliezen in huis tegen te gaan. Enkele eenvoudige tips:

●     Dicht kieren en tochtgaten en plaats tochtstrips langs je ramen.

●     Sluit de gordijnen of jaloezieën ’s nachts.

●     Sluit de deuren naar koelere ruimtes (zoals je slaapkamer) en hou de warmte waar je ze echt nodig hebt.