
Maak je huis winterklaar

Download het magazine en maak de juiste keuze
In ons verwarmingsmagazine verzamelden we heel wat nuttige informatie en tips die je helpen om de knoop door te hakken.
De dagen worden korter, het is sneller donker en buiten wordt het steeds kouder. Het is duidelijk: de winter staat voor de deur en dus kun je maar beter voorbereid zijn. Donkere winterdagen hebben namelijk niet alleen een invloed op je gemoed, maar ook op je woning. Met deze tips maak je je huis winterklaar zodat je de winter zorgeloos doorkomt.
1. Kijk je verwarmingsketel na
Wanneer het buiten vriest dat het kraakt wil je liever niet zonder verwarming komen te zitten. Daarom is het belangrijk om je verwarmingsketel na te kijken. Sowieso is een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel geen overbodige luxe. Een slecht onderhouden verwarmingssysteem verbruikt namelijk meer en dat merk je aan je energiefactuur. Bovendien is het verplicht om een stookolieketel jaarlijks en een gasketel tweejaarlijks te laten nakijken. Plan dit nazicht dus in de loop van het jaar in en controleer zelf de drukmeter van je ketel in het begin van de winter. Ligt de druk te laag? Verhoog deze dan door water aan het systeem toe te voegen.
2. Ontlucht je radiatoren en stof ze af
Je moet niet alleen de verwarmingsketel nakijken, maar ook je radiatoren zelf. Voor radiatoren geldt eveneens dat een slecht onderhoud zijn gevolgen heeft voor je energiefactuur. Bovendien maken slecht onderhouden radiatoren meer lawaai en verslijten ze sneller. Nadat je de radiatoren ontlucht hebt, stof je ze best ook eens af. Stofdeeltjes absorberen namelijk warmte, waardoor je verwarming niet optimaal rendeert. Bovendien veroorzaakt stof een onaangename geur wanneer je je radiatoren voor de eerste keer na de zomerstop weer opwarmt.
3. Zorg voor voldoende verluchting
In de winter is het belangrijk om je huis voldoende te verluchten. Doe je dat niet dan bevat de lucht al snel te veel CO2 en andere schadelijke stoffen. Ook vocht krijgt dan vrij spel en dat is nefast voor de staat van je huis. Als je over een ventilatiesysteem beschikt, moet je voor de winter begint de roosters en filters schoonmaken. Vergeet niet te controleren of er niets hersteld moet worden. Dit geldt overigens ook voor je dampkap. Heb je geen ventilatiesysteem? Zet de ramen ondanks de koude dan toch af en toe eens open.
4. Geef tocht geen kans
Een goed verlucht huis is belangrijk, maar je wil uiteraard geen ongewenste tochtgaten die de warmte doen ontsnappen. Geef tocht dus geen kans door gaten en kieren goed af te sluiten. Plak de kieren aan je ramen en deuren af met tochtstrips en leg een tochthond voor je deur. Voor andere openingen aan je huis, kun je de siliconenkit gebruiken.
5. Laat je waterleidingen niet bevriezen
Goed geïsoleerde waterleidingen zijn goud waard. Isoleer je leidingen die door een onverwarmde ruimte lopen niet, dan bestaat de kans dat ze bevriezen. Daardoor raken de leidingen niet alleen beschadigd, maar kom je ook zonder watertoevoer te zitten op bepaalde plaatsen in huis. Ook de leidingen van buitenkraantjes laat je best volledig leeglopen, waarna je de kraan goed afsluit. Ook hier loop je anders kans op schade door bevriezing.
6. Kruip op het dak
Tijdens de winter valt er heel wat neerslag. Je zorgt dus maar beter dat je dak in goede staat is. Controleer of er geen scheuren in de roofing zitten en of je dakpannen nog op hun plaats liggen. Verder moet je je dakgoten en afvoerputten uitkuisen. Haal er alle vuil en bladeren uit zodat ze blijven functioneren. Plaats eventueel een netje om te voorkomen dat er tijdens de winter opnieuw bladeren in belanden. Controleer of er geen overhangende takken en bomen op je dak kunnen terechtkomen. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat een tak afbreekt onder het gewicht van een stevig pak sneeuw. Dan wil je uiteraard niet dat die op je huis belandt en je dak beschadigt. Laat tot slot de schoorsteen vegen, zodat je gezellig én zorgeloos voor het haardvuur kan zitten.