Skip to main content

De herfst: het ideale moment om jouw boiler te laten nakijken?

Laat je boiler controleren

boiler controle herfst

Om een optimale werking en een hoog rendement van je boiler te garanderen is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Er bestaan heel wat verschillende soorten boilers en afhankelijk van het type is een onderhoudsbeurt al dan niet verplicht. Wil je je boiler laten nakijken dan is daarvoor, nu de herfst nadert, het ideale moment aangebroken. Ontdek hier waarom.

Wat verstaan we onder een ‘boiler’?

Een warmwaterketel of boiler is een toestel om water voor sanitair gebruik op te warmen en op te slaan. Een boiler verschilt van een geiser of ‘doorstromer’ die het water enkel opwarmt op het moment dat de warmwaterkraan wordt opengedraaid. Met een boiler is er dus altijd een voorraad warm water beschikbaar en hoef je dus het water niet eerst een kwartier te laten lopen voor je een heerlijk warme douche kunt nemen. Het water kan direct, met gas of elektriciteit, of indirect via een cv-ketel opgewarmd worden. Is de boiler in de cv-ketel geïntegreerd, dan spreken we van een combiketel.

Het belang van regelmatig onderhoud

De grootste vijand van een boiler is kalk. Kalkvorming kan je rendement drastisch verlagen: 1 millimeter kalk zorgt al voor een meerverbruik van gemiddeld 10 procent. Bij 5 millimeter loopt dat al op tot 25 procent. Bovendien zorgt kalkvorming ook voor een hogere waterdruk. Hoeveel kalk zich in jouw boiler afzet is sterk afhankelijk van de waterkwaliteit en van de regio waar je woont.

Verwarm je je water met gas? Dan loop je, bij een gebrekkige verluchting, ook vergroot risico op CO-vergiftiging. CO of koolstofmonoxide is een kleur-, smaak- en geurloos gas dat bij inademing tot ernstige problemen zoals een coma of zelfs de dood kan leiden.

Onderhoud: verplicht of niet?

Voor boilers die niet aangesloten zijn op een centraal verwarmingssysteem is onderhoud niet verplicht. Al betekent dit natuurlijk niet dat je je toestel mag verwaarlozen: door nauwgezet de aanwijzingen van de fabrikant te volgen verzeker je de veiligheid en de efficiëntie van je boiler.

Is je boiler wel aangesloten op je centrale verwarming, dan gelden de wettelijke verplichtingen voor het onderhoud van de cv-installatie.

In Vlaanderen betekent dit concreet dat stookinstallaties op gas verplicht een tweejaarlijks onderhoud moeten krijgen. Bij centrale stooktoestellen op stookolie of een vaste brandstof (hout, pellets, kolen, …) is dat zelfs jaarlijks.

Belangrijk: het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend technicus. Bij huurwoningen is de huurder verantwoordelijk om het onderhoud te laten gebeuren. Als bewijs dat de onderhoudsbeurt correct is uitgevoerd krijg je telkens een officieel certificaat.

Problemen tijdig opsporen

Tijdens de onderhoudsbeurt controleert de technicus verschillende punten om na te gaan of je installatie nog optimaal werkt.

Hij checkt onder meer:

  • de werking van de warmteweerstand
  • de werking van de boilerruimte
  • mogelijke kalkvorming in de boilerruimte
  • de staat van de leidingen
  • mogelijke kalkvorming in de leidingen
  • de werking van de elektrische onderdelen

Door een nauwkeurige controle kan de technicus defecten, kalkvorming en andere mogelijke problemen tijdig opsporen. Zo kunnen die ook tijdig aangepakt worden, waardoor de schade aan de boiler en de kosten die daarmee gepaard gaan tot een minimum beperkt blijven.

Herfst: de geknipte periode?

Heel wat mensen laten het onderhoud van hun boiler in de herfst uitvoeren. Dat is logisch, want je wil dat je installatie optimaal functioneert voordat de koudste maanden van het jaar eraan komen. Een ander element dat meespeelt: tijdens de winter, als het mistig en windstil is, vergroot de kans op CO-vergiftiging. Stel je onderhoudsbeurt dus zeker niet uit tot het te laat is.

Door de vele aanvragen in die periode bestaat het risico natuurlijk dat de onderhoudstechnicus niet onmiddellijk kan langskomen. Als je het onderhoud in de lente inplant, zul je minder last hebben van de drukte en ben je zeker dat het onderhoud tijdig uitgevoerd wordt.

Heb je nog vragen over het onderhoud van je boiler? Neem gerust contact op met onze experts.

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

28 augustus 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !