
Alles wat je moet weten over de mazoutprijs

Als je verwarmt met een mazoutketel, heb je ongetwijfeld al gemerkt dat de prijs van mazout (ook wel stookolie genoemd) zeer veranderlijk is. De ene week stijgt de mazoutprijs plots enorm en de week erna daalt hij dan weer. Maar hoe komt dit nu eigenlijk? En is er dan een ideaal moment om je mazoutketel bij te vullen? Lees snel verder om het te ontdekken!
Hoe wordt de mazoutprijs in België bepaald?
De mazoutprijs wordt in België wettelijk bepaald. Net omdat de prijs van mazout zo variabel is, wordt de officiële maximumprijs elke dag opnieuw vastgelegd door de Federale Overheidsdienst Economie. Daarvoor worden verschillende factoren in rekening gebracht, waarvan de ‘prijs ex-raffinaderij' of de waarde van de olieproducten op de internationale markt de belangrijkste is.
Verder wordt een distributiemarge in rekening gebracht. Daaronder vallen de kosten die een leverancier moet maken voor het transport, de opslag en de levering van de mazout, maar ook voor bijvoorbeeld marketing. Tot slot worden nog accijnzen en btw doorgerekend in de mazoutprijs die de overheid vastlegt.
Leveranciers en petroleummaatschappijen mogen niet meer dan de officiële prijs vragen, maar ze mogen wel beslissen om minder te vragen. Daarom kunnen prijzen dus toch nog verschillen per leverancier.
Welke factoren hebben een invloed?
De mazoutprijs bestaat dus uit verschillende componenten, maar wordt ook beïnvloed door verschillende factoren.
● De verhouding tussen vraag en aanbod wereldwijd
Deze factor spreekt voor zich. Hoe populairder ruwe olie op de internationale markt is, hoe hoger de prijs. Dat is nu eenmaal de wet van vraag en aanbod: stijgt de vraag naar een product sterker dan het aanbod, dan schiet de prijs omhoog.
● De geopolitieke context
Olie wordt niet voor niets het zwarte goud genoemd: er is namelijk veel geld mee gemoeid. Daarom wordt het vaak strategisch ingezet bij politieke strubbelingen. Is er politieke instabiliteit in een land dat veel olie verhandelt of een land dat veel olie verbruikt? Dan zal de prijs stijgen.
● De koers van de euro en de dollar
De prijs van ruwe olie wordt bij het verhandelen op de internationale markt uitgedrukt in dollar per ton. Bij de wisselkoers, het moment waarop de prijs omgezet wordt van dollar naar euro, speelt de waarde van de dollar dan ook een belangrijke rol. Staat de dollar laag ten opzichte van de euro? Dan gaat de mazoutprijs de hoogte in.
Verder oefenen de ontdekking van nieuwe aardolievelden en het ontwikkelen en promoten van nieuwe of alternatieve energiebronnen nog een invloed uit op de olieprijs.
Wanneer bestel je mazout het beste?
Net omdat de prijs zo variabel is, bestaat hét ideale moment om mazout te bestellen niet. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om je mazouttank aan een gunstige prijs te vullen. Zo is het handig om de prijsevoluties goed op te volgen. Staat de prijs heel laag? Plaats dan een bestelling. Staat de prijs heel hoog? Wacht dan nog even af. Wacht dus niet tot je tank helemaal leeg is, want dan ben je verplicht om een bestelling te plaatsen ongeacht de prijs van de olie.
Bovendien is wachten tot het laatste moment om bij te vullen schadelijk voor je mazoutketel. Bij het opvullen kan er namelijk bezinksel van op de bodem mee naar boven komen en je leidingen verstoppen. Je moet natuurlijk ook niet te snel opnieuw mazout bestellen, want bestellingen boven de 2.000 liter zijn goedkoper. Tot slot vergelijk je het best de prijzen tussen verschillende leveranciers. Zoals hierboven al aangehaald werd, legt de overheid enkel een maximumprijs op. Leveranciers zijn dus vrij om onder die prijs te gaan, wat jou een goedkopere bestelling oplevert.