Skip to main content

Een warmtepomp: ideaal voor nieuwe woonvormen

Een warmtepomp voor elke type woning.

energiepremies 2019

Ontvang gratis het Daikin warmtepomp-magazine

Heel lang is de gezinswoning de norm geweest, maar tegenwoordig duiken er almaar vaker nieuwe woonvormen op die beter beantwoorden aan de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Het gaat niet louter om een sociaal fenomeen, ook op technisch gebied zijn deze nieuwe woningen vaak erg innovatief. Een duurzaam verwarmingssysteem past uiteraard perfect in dat plaatje. Maar wat zijn de mogelijkheden voor zulke panden, die qua opbouw weleens kunnen afwijken van wat we gewend zijn? Een woordje uitleg.

Waarom kiezen voor nieuwe woonvormen?

Zowel op economisch, ecologisch als sociaal vlak zijn er heel wat redenen te bedenken waarom mensen die uitkijken naar een woning niet langer kiezen voor het traditionele huisje-tuintje-boompje.

Zo raakt ons land almaar meer volgebouwd en zijn experts het erover eens dat enkel verdichting (dichter bij elkaar wonen in verschillende woonlagen) een uitkomst kan bieden. Daarnaast verandert de gezinssamenstelling en is een ‘standaardgezin’ met twee ouders en twee ‘gemeenschappelijke’ kinderen vandaag niet langer de norm. Tot slot speelt ecologie een belangrijke rol: we worden ons er meer en meer van bewust dat onze huidige woonvormen al te belastend zijn voor het milieu.

Nieuwe woonvormen: enkele voorbeelden

Nieuwe woonvormen moeten op deze actuele vraagstukken een antwoord bieden, maar hoe ze er precies zullen uitzien, is vandaag nog niet honderd procent duidelijk. Toch zijn er al een aantal nieuwe manieren van wonen die de toekomst voor ogen houden. Denk maar aan:

  • Cohousing en co-wonen: een vorm van wonen waarbij mensen een aantal ruimtes met elkaar delen. Bij cohousing gaat het onder meer om de leefruimte, bij co-wonen eerder om algemene ruimtes zoals een wasplaats of bergruimte.

  • Zorgwonen of kangoeroewonen: een woonvorm die inspeelt op de vergrijzing. Hierbij wonen ouderen in bij een jonger gezin om betere zorg te kunnen krijgen.

  • Een meegroeiwoning: een woning die modulair kan meegroeien met de behoeften, gezinssituatie én financiële mogelijkheden van de bewoner(s).

Daarnaast zijn er tegenwoordig tal van woonprojecten voor meerdere gezinnen die bepaalde voorzieningen delen (zoals een tuin of een fietsenberging) en die duurzaamheid voorop zetten.

Kiezen voor een warmtepomp

Als je kiest voor een nieuwe woonvorm, is het logisch dat je ook opteert voor een verwarmingsoplossing die klaar is voor de toekomst. Verwarmingsketels op fossiele brandstoffen zijn niet alleen erg vervuilend – behalve CO2 stoten ze nog tal van andere schadelijke stoffen uit – maar hebben bovendien geen optimaal rendement. Kies je voor een warmtepomp, dan zit je op alle vlakken goed. Verder heb je met een warmtepomp tal van verschillende mogelijkheden en is het een flexibele oplossing, die je indien nodig later nog kunt uitbreiden.

Ideaal voor nieuwbouw

Een lucht-waterwarmtepomp op lage temperatuur is een uitstekende oplossing bij nieuwbouw. Deze warmtepompen kun je combineren met vloerverwarming – wat plaatsbesparend en erg comfortabel is – of met ventilo-convectoren. Bovendien kun je met zo’n warmtepomp ook sanitair warm water produceren.

Ook voor kleine woningen

Kies je voor kleiner wonen? Ook dan loont het de moeite om een warmtepomp te installeren. Met een lucht-luchtwarmtepomp kun je makkelijk kleine ruimtes verwarmen. Kies je voor een multisplitsysteem, dan kun je op één buitenunit tot vijf verschillende binnenunits aansluiten.

Combineren met zonnepanelen? 

Bij een innovatief woonconcept kan het ook interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Daarmee kun je een gedeelte van de stroom die nodig is voor je warmtepomp zelf produceren. De combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen staat garant voor de meest ‘groene’ manier van verwarmen.

Ben je op zoek naar een geschikte verwarmingsoplossing voor een eigentijds woonconcept?

Over deze blogpost

Geplaatst op:

6 november 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Airconditioning

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !