Skip to main content

Premies: waarom het loont om nú te investeren in een warmtepompboiler

Warmtepompboilers zitten volop in de lift. Uit recente cijfers blijkt dat in ons land almaar meer mensen kiezen voor dit type toestellen in plaats van voor de klassieke elektrische boilers. Dat je voor de installatie van warmtepompboilers sinds begin dit jaar een premie kunt krijgen, draagt wellicht bij tot hun succes.

Wat is een warmtepompboiler precies?

Een warmtepompboiler is een toestel dat warmte uit de buitenlucht haalt om daar sanitair water mee op te warmen. Een buitenunit pompt de warmte via een warmtewisselaar rechtstreeks naar een opslagtank. Warmtepompboilers maken gebruik van het doorstroomprincipe: als jij de kraan opendraait, wordt het water dat het toestel passeert opgewarmd. Dat is bijzonder veilig en hygiënisch, omdat er geen grote hoeveelheid warm water wordt opgeslagen.

Voor een nóg hoger energierendement kun je een warmtepompboiler combineren met zonnecollectoren. Met een warmtepomp alleen kun je warm water tot 55°C aanmaken. De productie van warm water blijft gegarandeerd tot bij een buitentemperatuur van -15°C.

Verkoop in de lift

Uit recente cijfers van de sectorfederatie ATTB, de Associatie voor de Thermische Technieken in België, blijkt dat er in ons land tijdens de eerste twee maanden van 2019 al 1.191 warmtepompboilers zijn verkocht. Dat zijn er 58 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Naar de verklaring voor deze stijging moeten we niet ver zoeken: sinds dit jaar kun je in Vlaanderen voor de installatie van een warmtepompboiler namelijk een premie krijgen van netbeheerder Fluvius. Dit jaar bedraagt deze premie 400 euro of maximum 40 procent van je factuur. De komende jaren zal dit bedrag evenwel dalen: in 2020 wordt het 300 euro en vanaf 2021 tot en met 2023 200 euro. Vanaf 2024 is er geen premie meer voorzien.

Premie onder voorwaarden

Voor de Fluvius-premie gelden een aantal voorwaarden:

  • Het moet om een nieuwe boiler gaan.

  • Een aannemer moet de warmtepomp plaatsen (en factureren).

  • De premie is enkel geldig voor woningen die vóór 2014 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten of voor woningen waarvoor uiterlijk op 31 december 2013 een bouwaanvraag werd ingediend, maar die pas later op het elektriciteitsnet werden aangesloten.

Vanaf de facturatiedatum van de warmtepompboiler heb je exact één jaar de tijd om de premie aan te vragen. De premie wordt ten laatste zes maanden na de aanvraag uitbetaald.

Warmtepompboiler: besparing van 75% op de energiefactuur

Het digitaal aanvraagformulier voor de Fluvius-premie kwam online op 7 februari van dit jaar. Sindsdien hebben al 299 gezinnen een aanvraag ingediend. Aangezien de premie na verloop van tijd zal dalen, heb je er alle belang bij om je klassieke boiler tijdig te vervangen. 

Toch worden er in ons land nog altijd heel wat klassieke, elektrische boilers verkocht. “Jaarlijks gaat het om zo’n 75.000 gewone exemplaren met een opslagvat van meer dan 80 liter”, zo verklaart ATTB-voorzitter Hans Van Der Perre aan zakenkrant De Tijd. “Een warmtepompboiler is nochtans veel efficiënter dan een klassieke elektrische boiler. Gemiddeld leidt een warmtepompboiler tot een besparing van 75 procent op de energiefactuur”, aldus nog Van Der Perre. 

Warmtepompboiler vs. een warmtepomp

Laat ons ten slotte nog een misverstand uit de wereld helpen: om een warmtepompboiler te gebruiken, hoef je geen warmtepomp te installeren. Het gaat om twee totaal verschillende systemen. Een warmtepomp bestaat in allerlei types, zoals een geothermische pomp, een lucht-water- of een lucht-luchtpomp, en wordt in hoofdzaak gebruikt om een woning te verwarmen of te koelen. Sommige warmtepompen kun je ook gebruiken om sanitair warm water te produceren.

Een warmtepompboiler daarentegen is een toestel dat specifiek bedoeld is om sanitair water te verwarmen. Soms wordt een warmtepompboiler ook een sanitaire warmtepomp genoemd.

Premies 2019

energiepremies 2019

Over deze blogpost

Geplaatst op:

23 augustus 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !