Skip to main content

De stijging van de energieprijzen: dit moet je weten

De stijging van de energieprijzen: dit moet je weten

stijging energieprijzen

Uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg blijkt dat de energieprijzen het afgelopen jaar een stijging van maar liefst 20 % kenden. Bovendien dreigen er energietekorten en zullen er in de toekomst ook een aantal kerncentrales sluiten. Het ziet er met andere woorden niet naar uit dat de prijsstijging op z’n einde is en dus ben je maar beter goed voorbereid. Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over de stijging van de energieprijzen.

De energieprijs op je factuur

De energieprijs op je factuur is opgebouwd uit verschillende elementen, waar de energiekost er een van is. Daarnaast worden nog nettarieven en heffingen aangerekend.

Energiekost

Onder de energiekost vallen je energieverbruik, de winstmarge van de energieleverancier en een administratieve vergoeding voor onder meer het opmaken van de facturen.

Omdat de energieleverancier zelf beslist hoe groot zijn winstmarge is en hoeveel hij aanrekent voor de administratie, is de energiekost het onderdeel van de energiefactuur waar de energieprijs per leverancier het meest op verschilt.

Tot slot worden bij de energiekost nog de kosten voor groene stroom en warmte-krachtkoppeling in rekening gebracht. Dat zijn de uitgaven die de energieleverancier moet doen om te voldoen aan de wetgeving omtrent hernieuwbare energie.  

Nettarieven

De nettarieven zijn de tarieven die de netbeheerder je aanrekent voor het vervoeren van de energie tot bij je thuis.

De aangerekende tarieven zijn afhankelijk van netbeheerder tot netbeheerder, maar bestaan wel telkens uit dezelfde onderdelen. Zo heb je de distributienettarieven waarbij je meebetaalt voor het aanleggen, ontwikkelen en onderhouden van de verdeelnetwerken. Dan heb je de transmissienettarieven en de transportnettarieven of de vergoeding voor het vervoer van respectievelijk elektriciteit en aardgas over het transmissienet van Elia en Fluxys. Als je zonnepanelen hebt, moet je een prosumententarief betalen voor het gebruik van het distributienet.

Heffingen

De heffingen zijn bijdragen die de overheid oplegt en die dus naar de gemeenschap gaan. Er zijn drie verschillende heffingen: de energiebijdrage, de federale bijdrage en de bijdrage energiefonds.  

Invloeden die leiden tot een stijging van de energieprijzen

Net zoals bij de mazoutprijs is ook de prijs van energie afhankelijk van de economische verhouding tussen vraag en aanbod en de geopolitieke context.

Het afgelopen jaar stegen de prijzen dan ook door de combinatie tussen een hogere vraag tijdens de warme zomer en de koude winter en een beperkter aanbod door de sluitingen en de problemen met de kerncentrales in Doel en Tihange.

Ten slotte speelden ook politieke spanningen op internationaal niveau een rol.

Tips om de prijs te drukken

Vast of variabel?

Als je een energiecontract afsluit kun je kiezen tussen een vaste prijs, waarbij je gedurende het volledige contract een vast tarief betaalt, of een variabele prijs, waarbij de tarieven mee variëren met de marktprijs. Als de prijzen dus echt de hoogte inschieten, biedt een vaste prijs je meer zekerheid. Met een variabel tarief geniet je dan weer van lagere prijzen, als de energieprijs daalt. Over het algemeen is een vast tarief echter goedkoper, waardoor dat toch de beste keuze is.

Vergelijk!

Op het internet vind je heel wat websites terug die je kosten bij elke leverancier vergelijken op basis van je verbruik. De verschillen daarbij zijn vaak niet min. Het loont dus echt om de vergelijking te maken en eventueel op zoek te gaan naar een andere energiemaatschappij dan diegene die je nu hebt.

Doe slimme besparingen

Uiteraard kun je de prijs ook drukken door bewust om te gaan met je gas en elektriciteit. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in zonne-energie of een warmtepomp. Daarbij is het uiteraard belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is.

Verder is het slim om je thermostaat optimaal te benutten en de verwarming uit te schakelen wanneer je niet thuis bent. Hetzelfde geldt voor je verlichting en huishoudtoestellen. Gebruik je ze niet? Dan zet je ze uit. Kies tot slot altijd voor de meest energiezuinige variant als je nieuwe lampen of toestellen koopt.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

25 december 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !