Skip to main content

Wanneer zet je de verwarming aan of uit?

Door efficiënt en slim om te springen met je verwarming betaal je heel wat minder verwarmingskosten. Bovendien draag je zo ook je steentje bij aan het milieu. Maar wanneer zet je de verwarming het best uit? Of is het slimmer om ze altijd aan te laten? Wij vertellen je alles over het ideale verwarmingsregime. Zo geniet je voortaan van een lekker warm huis, zonder energie te verspillen.

Je verwarming aan- of uitzetten tijdens de week?

Er is veel discussie over het al dan niet uitzetten van je verwarming wanneer je de woning verlaat. Volgens sommigen verbruik je juist meer energie om je huis terug op te warmen wanneer je thuiskomt, dan wanneer je de radiatoren gewoon laat aanstaan. Dat standpunt klopt gedeeltelijk. Onderzoek toont namelijk aan dat je een pak meer energie nodig hebt om je huis terug op te warmen wanneer de verwarming onder de 16°C daalt. De muren van je woning koelen dan langzaam af en het vraagt heel wat tijd en vermogen om terug een aangename temperatuur in huis te bereiken. Toch is het slim om je kamertemperatuur tot 16°C te laten zakken wanneer je niet thuis bent: schakel je thermostaat lager zodra je overdag langer dan drie uur weggaat. Zo spaar je maximaal energie uit.

Wil je binnen in huis genieten van een aangename 21°C wanneer je terugkomt van het werk? Of ben je in het weekend vaak thuis? Installeer dan een slim besturingssysteem. Zulke gebruiksvriendelijke systemen regelen je verwarming optimaal, zelfs wanneer je op onregelmatige tijdstippen weggaat en thuiskomt. Ook met de Daikin App kun je je thermostaat regelen én vanop afstand volgen met je smartphone. Zo krijg je meer zicht op je energiebehoefte en -verbruik.

Is de zomer in aantocht? Dan zal een moderne verwarming vanzelf in zomermodus overgaan om energie te besparen. Hierdoor zullen de radiatoren niet meteen weer aanspringen wanneer het ’s nachts iets frisser wordt.

En wat als je op vakantie gaat?

Loont het wel de moeite om je verwarming volledig uit te schakelen wanneer je op vakantie gaat? Dat hangt af van de situatie. Het is inderdaad nutteloos om de thermostaat op 20°C in te stellen wanneer jij van de zon geniet. Als je vakantie in de zomer valt, schakel je de verwarming maar beter volledig uit. Zorg wel dat je de leidingen even goed spoelt bij je terugkomst. Het water heeft dan namelijk een lange tijd stilgestaan bij een temperatuur tussen 25°C en 50°C: een ideale habitat voor de gevaarlijke legionellabacterie.

Ga je in de winter voor een langere tijd op reis? Laat je verwarming dan aanstaan, zij het enkele graden lager dan normaal. Schakel je de verwarming volledig uit, dan kunnen de leidingen bevriezen, wat tot zware schade kan leiden.

Verwarm je met een condenserende gasketel? Dan heb je misschien schrik voor een gaslek tijdens je afwezigheid. Gelukkig hoef je je daarover geen zorgen te maken. Je gaskraan dichtdraaien wanneer je op vakantie gaat, is dan ook niet nodig. De huidige systemen zijn erg betrouwbaar en hebben een ingebouwde veiligheid. Let wel: dit geldt niet voor oude gasketels die voor 1996 werden geplaatst.

Wil je meer informatie over de condenserende gasketels van Daikin? Of heb je interesse in een andere manier van verwarmen?

wanneer verwarming aan- of uitzetten

Download het magazine en maak de juiste keuze

 In ons verwarmingsmagazine verzamelden we heel wat nuttige informatie en tips die je helpen om de knoop door te hakken.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

9 april 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !