Skip to main content

Je woning koelen: kies je het best vloerkoeling of een airco?

Niemand zit ’s zomers thuis graag te puffen van de warmte. Gelukkig bestaan er efficiënte manieren om je woning te koelen. Zowel koeling via vloerverwarming als een airco maakt gebruik van warmtepomptechnologie. Maar wat zijn de verschillen tussen beide systemen en welke oplossing kies jij het best? Je leest het in dit artikel.

Je woning koelen via vloerverwarming …

Koelen via vloerverwarming (vloerkoelen) is alleen mogelijk als je een systeem hebt met een omkeerbare warmtepomp. Dat is een lucht-waterwarmtepomp die het water in het circuit van je vloerverwarming niet alleen verwarmt, maar ook kan koelen tot zo’n 18°C.

Met dit soort systeem kun je je woning dus verfrissen. Binnenruimtes krijg je er 2 à 5°C minder warm      mee dan de buitentemperatuur. Zo vermijd je warmtepieken in je woning en maak je gevoelsmatig toch een verschil.    

… of met een airco

Een andere optie is koeling met een airco. Dat is eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp, waarbij een binnenunit de warmte uit een ruimte onttrekt en naar buiten afvoert via een buitenunit.

Het werkingsprincipe van een airco kun je het best vergelijken met dat van een koelkast of een diepvries. Een compressor met koelvloeistof vormt het hart van het systeem. De koelvloeistof verdampt door de opgenomen warmte en wordt in gasvormige toestand naar een condensor geleid, waar het gas vervolgens neerslaat als vloeistof. Bij dit proces komt warmte vrij, die de buitenunit afgeeft aan de buitenlucht. Zolang de airco aan staat, wordt het proces voortdurend herhaald.

In tegenstelling tot bij koeling via vloerverwarming, ontstaat er bij koeling met een airco een luchtstroom. Ook moet je per ruimte die je wil koelen een binnenunit voorzien. Met een multisplitairco kun je op eenzelfde buitenunit tot negen binnenunits aansluiten, met een single split airco is dat er maar één.

Ten slotte kun je de werking van een airco ook omkeren om er in de winter je woning mee te verwarmen.

Condens: het cruciale verschil tussen beide systemen

Het is belangrijk te weten dat warme lucht per definitie meer vocht bevat dan koude lucht en dat bij koeling vanaf de grond de vochtigheidsgraad van de omgevingslucht gelijk blijft. Er is in dat geval geen condensatie.

Bij koeling met een lucht-luchtwarmtepomp condenseert de omgevingslucht wel. Dat is een goede zaak, want als de lucht droger wordt, dan is de atmosfeer aangenamer. Deze ‘droge koeling’ voelt frisser aan en doet je vlug minder zweten. Het nadeel is dat je bij een lucht-luchtwarmtepomp altijd een condensafvoer moet voorzien. Bij vloerkoeling is dat niet nodig.

Vloerkoeling of een airco?

Welk systeem jij het best kiest, hangt uiteraard af van jouw eigen situatie. Beide hebben hun voor- en nadelen. In ons artikel ‘Koelen bij je thuis’ zetten we de verschillende aandachtspunten op een rijtje. Raak je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Onze experts staan je graag bij met advies.

 

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

2 mei 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !