Skip to main content

VRV (Variabel koelmiddel Volume)

Uitgevonden door ons, gekopieerd door velen.

Met het variabele koelmiddelvolume (VRV) blijft Daikin zijn pioniersrol vervullen voor efficiënte en comfortabele klimaatproducten.

VRV, een nieuw tijdperk van energierendement

Toen Daikin in 1982 het VRV-aircosysteem lanceerde, introduceerde het meteen ook voor de allereerste keer het gebruik van een variabel koelmiddelvolume. Variabele koelmiddelstroom, soms ook wel VRF genoemd, is een technologie waarbij slechts een minimale hoeveelheid koelmiddel in circulatie komt, genoeg voor één verwarm- of koelperiode. Dit mechanisme geeft eindgebruikers de mogelijkheid om verschillende airconditioningzones tegelijkertijd te regelen.

*VRV is een handelsmerk van Daikin Industries, Ltd.

VRV 1982

VRV vs. VRF

VRV en VRF (variabele koelmiddelstroom) zijn twee verschillende termen voor dezelfde technologie. Omdat VRV een handelsmerk is van Daikin Industries, Ltd., noemen alle andere bedrijven die de technologie overnemen het VRF.

Hoe werkt VRV?

VRV is een technologie die het koelmiddelvolume in een systeem nauwkeurig afstemt op de vereisten van een gebouw. Een systeem heeft slechts een minimum aan energie nodig om de ingestelde temperatuur aan te houden en stopt automatisch wanneer er niemand in de ruimte aanwezig is. Dit unieke mechanisme is duurzamer op lange termijn, want eindgebruikers sparen energiekosten uit en het systeem stoot minder koolstof uit.

Het VRV-systeem werkt op een soortgelijke manier als een multisplitsysteem en er kunnen maximaal 64 binnenunits op 1 buitenunit worden aangesloten. Elke afzonderlijke binnenunit bepaalt de vereiste capaciteit op basis van de huidige binnentemperatuur en de door de afstandsbediening gevraagde temperatuur (instelpunt).

De totale vraag van alle binnenunits bepaalt hoe de buitenunit het koelmiddelvolume en de temperatuur aanpast. Door alleen maar de vereiste koeling of verwarming te leveren, spaart de invertercompressor veel energie uit met VRV.

bg-image

De evolutie van VRV

Sinds we ons eerste VRV-systeem gelanceerd hebben, hebben we altijd nieuwe functies toegevoegd om aan de veranderende markteisen te voldoen. Van een hogere capaciteitslast tot meer recuperatie technologieën, we blijven ons VRV-systeem verbeteren om het beste in comfort, rendement en betrouwbaarheid te bereiken.

Een pionier in de HVAC-sector

Ontdek de geschiedenis van VRV en kom te weten hoe het nog steeds de toekomst van de HVAC-R-sector aan het vormen is.

1982

De start van een nieuw tijdperk

Daikin ontwikkelt de VRV: de eerste multisplitairco voor commerciële gebouwen ter wereld Voor VRV was de regeling van afzonderlijke zones voor airconditioning een grote uitdaging. De lancering van VRV heeft de verwachtingen voor airconditioners in commerciële gebouwen drastisch gewijzigd.

variabele koelmiddelstroom

1987

Introductie van VRV in Europa

1990

De flexibele buitenunit

Daikin ontwikkelt de watergekoelde VRV-airconditioner. Deze unit is een ideaal alternatief wanneer luchtgekoelde VRV-units niet gebruikt kunnen worden vanwege de lengte van de koelmiddelleidingen.

De flexibele buitenunit

1990

Het beste comfort

Met warmterecuperatietechnologie kan de VRV-airconditioner tegelijkertijd verwarmen en koelen met slechts één buitenunit. Daikin verbetert ook zijn technologieën om aan de comfortvereisten van alle mensen en regio's overal ter wereld te voldoen.

1999

Snelle en eenvoudige vervanging

Daikin ontwikkelt vervangingstechnologieën om het installatieproces van VRV's voor bedrijven te vereenvoudigen. Door alleen de binnen- en buitenunits te vervangen, kunnen installateurs andere onderdelen zoals leidingen hergebruiken.

Koele, verfrissende lucht voor extreem warme regio's

Met een focus op het Midden-Oosten past Daikin de VRV aan zodat die compatibeler is met klimaatomstandigheden van 50°C of meer.

2004

De VRV S-reeks als uitbreiding van het VRV-productassortiment voor de licht commerciële sector

2007

Warmte voor extreem koude regio's

Daikin ontwikkelt een zeer efficiënte warmtepomp voor VRV-airconditioners. Dit systeem is gebouwd voor regio's waar de temperaturen tot -25°C zakken.

2015

Daikin lanceert de VRV IV i-reeks, de eerste "onzichtbare" VRV-buitenunit ter wereld

Wat Daikin uiteindelijk gecreëerd heeft, is een unieke aanpak voor airconditioning. Vandaag is het één van twee types aircosystemen ter wereld geworden, met en zonder leidingen. Daikin blijft altijd een pionier op het vlak van airconditioning, want het blijft deze nieuwe norm over de hele wereld uitbreiden.

2019

Daikin lanceert VRV IV+

Dit assortiment is volledig geoptimaliseerd voor seizoensrendement en werd volledig in de geest van de Ecorichtlijn ontwikkeld.
Deze VRV-reeks bereikt de hoogste niveaus in seizoensrendement, gemeten met de meest verkochte binnenunits, en blijft toonaangevend op het vlak van VRF-technologie

2020

VRV 5 S-reeks

Volledig herontworpen unit voor koelmiddel R-32
Gemakkelijker te hanteren en flexibeler te installeren dan ooit tevoren!

2022 VRV 5 Heat Recovery

Speciaal ontworpen om commerciële gebouwen koolstofvrij te maken.

Ontdek meer over ons assortiment en onze technologieën van vandaag

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !