Skip to main content

De dimensionering van een warmtepomp

Warmtepompen worden vooral geïnstalleerd in woningen met een lage behoefte aan warmte. Toch kunnen warmtepompen eveneens ingezet worden in andere woningen, mits een voldoende dimensionering, wat kan leiden tot een beter rendement.

Waarom dimensionering?

Een juiste dimensionering is op het gebied van warmtepompen van zeer groot belang. Te groot gedimensioneerde warmtepompen zullen immers een lager rendement opleveren en vragen een grotere investering.

De dimensionering van een warmtepomp zorgt ervoor dat het vermogen van de warmtepomp ingesteld wordt zodat de warmtepomp zonder bijkomende elektrische energie de woning kan verwarmen en warm water kan voorzien.

 

Dimensionering van een grond warmtepomp

Voor de installatie van een grond warmtepomp is een grondwarmtewisselaar nodig om warmte te onttrekken uit de grond. Het juist dimensioneren van een grondwarmtewisselaaris echter van groot belang om het rendement van de warmtepomp te verzekeren.

Belangrijke parameters bij de dimensionering van een grond warmtepomp zijn het vermogen van de warmtepomp, het debiet van de warmtebronkring en de temperaturen van de warmtebronkring en de kring warmteafgifte. Daarnaast dient men rekening te houden met het aantal dal- en piekuren, de toepassing van de warmtepomp, de beschikbare plaats, de wetgeving en de geologie of ondergrond.

Dimensionering van een water warmtepomp

Bij een water warmtepomp wordt er meestal gekozen voor een onderwaterpomp. Het vermogen van zo’n onderwaterpomp wordt bepaald door het debiet, het waterpeil, de drukverliezen en de druk op de retourput. De dimensionering zorgt hier voor het juiste aandrijfvermogen van de warmtepomp.

Dimensionering van een lucht warmtepomp

Een lucht warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Die buitenlucht varieert in België meestal tussen -15°C en +35°C. Een luchtwarmtepomp moet dus uitgerust zijn om deze temperatuurvariaties te kunnen opvangen. Daarom gebeurt de dimensionering van dit type warmtepomp bij een temperatuur van -7°C.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !