De meest gestelde vragen over warmtepompen én hun antwoorden

De meest gestelde vragen over warmtepompen én hun antwoorden

Wie eraan denkt om te bouwen of te verbouwen, heeft waarschijnlijk al veel opgevangen over de voordelen van warmtepompen. Maar hoe werkt dit systeem precies? En waarin verschilt het van andere manieren om je huis te verwarmen? We presenteren je een handige FAQ!

1. Wat zijn warmtepompen en hoe werken ze?

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, de grond of het water en brengt die van een relatief lage temperatuur naar een hogere temperatuur. Die warmte kun je gebruiken voor je centrale verwarming en voor de productie van warm water.

De meeste warmtepompen werken op basis van de compressietechniek.

2. Wat zijn de grote voordelen van warmtepompen?

Warmtepompen hebben heel wat voordelen in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Om er enkele te noemen:

●     goedkoop in gebruik

●     hoog rendement

●     veilig

●     gebruiksvriendelijk

●     milieuvriendelijk, want ze vervuilen de atmosfeer niet en maken geen gebruik van koelmiddelen

3. Werken warmtepompen ook in de winter?

Zelfs als het vriest, zit er nog altijd energie in de buitenlucht. Lucht van -10 °C lijkt erg koud, maar wanneer die lucht in contact komt met een nog veel kouder medium, kan ze gemakkelijk haar energie afstaan.

Als de warmtepomp alleen op een bepaald moment toch niet volstaat om de gevraagde warmte te leveren, kan een verwarmingsketel of een elektrische noodweerstand bijspringen.

4. Volstaat een warmtepomp om een woning te verwarmen?

In principe is het mogelijk om voor de verwarming van je huis enkel gebruik te maken van een warmtepomp. Dat wordt een stand-alone oplossing genoemd en is het meest geschikt voor nieuwbouw of bij ingrijpende renovaties met een lagere energiebehoefte.

5. Kun je een warmtepomp aansluiten op een bestaand verwarmingssysteem?

Voor lucht-lucht-warmtepompen zijn er geen ingrijpende aanpassingen nodig in je woning. Die kun je dus perfect aansluiten op je bestaande systeem. Maar natuurlijk zijn lucht-lucht-warmtepompen ook geschikt voor in nieuwbouwwoningen.

6. Kunnen warmtepompen ook koelen?

Ja, de meeste wel. Daarvoor wordt het werkingsproces van de warmtepomp gewoon omgekeerd. Warmtepompen die koelen, bieden meer comfort dan een airco omdat je geen luchtverplaatsing hebt.

7. Maken warmtepompen veel lawaai?

Nee, warmtepompen hebben een stille werking. Ervaar je toch geluidsoverlast, dan is de warmtepomp niet correct geïnstalleerd.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...