Waarom je je verwarming ook in de zomer moet onderhouden

Waarom je je verwarming ook in de zomer moet onderhouden

In de zomer verliezen we onze verwarming weleens uit het oog. Zodra de zon begint te schijnen en het warm genoeg is, zetten we de installatie af en denken we er niet meer aan ... totdat het terug herfst wordt. Toch kan het erg nuttig zijn om ook in de zomer enkele zaken in orde te brengen. Zo bespaar je kosten en energie, vermijd je problemen én verleng je de levensduur van de ketel. 

1. Schakel in de zomer de winterstand van je verwarming uit

Elke ketel voor centrale verwarming is uitgerust met een zomer- en een winterstand. Op het moment dat je de verwarming niet meer gebruikt omdat het te warm geworden is, kun je gerust de winterstand uitschakelen. Op die manier zal je ketel enkel nog energie verbruiken om je sanitair water te verwarmen.

2. Zet de thermostatische kranen van de radiatoren helemaal open

Als je de thermostatische kranen van je radiatoren tijdens de zomer volledig opendraait, vermijd je verkalking en blokkering van de klep en de klepzitting. Dat kan je heel wat kopzorgen besparen als je in de herfst je verwarming opnieuw wil opzetten.

3. Laat je verwarming nakijken in de zomer

De meeste mensen weten wel dat verwarmingsketels – verplicht – jaarlijks of tweejaarlijks nagekeken moeten worden, maar toch stellen ze een afspraak met een technicus steeds uit. Maar als je in de winterse kou plots te maken krijgt met een defect, zit je natuurlijk met de gebakken peren. Laat het zover niet komen.

De zomer is de ideale periode voor een onderhoudsbeurt. Installateurs van centrale verwarming hebben tijdens de zomermaanden namelijk een minder drukke agenda. Perfect dus als je lang wachten wil vermijden!

4. Vervang indien nodig je verwarmingsketel

Loopt je verwarmingsinstallatie op zijn laatste benen? Dan is de zomer de geknipte periode om in te grijpen. Zoals gezegd hebben installateurs het dan minder druk. Overweeg je een andere, efficiëntere manier van verwarmen? Informeer je dan zeker bij een van onze installateurs over de verschillende mogelijkheden. 

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...