Skip to main content

Warmtepompen zijn populairder dan ooit

Dit jaar is de verkoop van warmtepompen in België met maar liefst dertig procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de sectorfederaties ATTB en WPAC. Deze stijging is gedeeltelijk het gevolg van de inspanningen die de overheid doet om hernieuwbare energie promoten. Daarnaast leren ook steeds meer Belgen deze duurzame technologie kennen en zien ze er de vele voordelen van in.

Geïntegreerd systeem voor verwarming en koeling

Warmtepompen gebruiken de natuurlijke warmte uit de grond, de lucht of het water om je woning te verwarmen. De onttrokken warmte wordt via een circuit naar één of meerdere units geleid en zo in de kamer geblazen. In de zomer kan het systeem omgekeerd worden om de ruimtes te koelen in de plaats van te verwarmen. Daarnaast kun je een warmtepomp ook gebruiken om sanitair water op te warmen. Het gaat dus om een geïntegreerde oplossing die voor een optimaal energierendement zorgt en je heel wat kosten uitspaart.

Warmtepompen: stijging van 30% in 2016

In tegenstelling dat wat her en der in de pers beweerd werd, kenden warmtepompen geen definitieve doorbraak in 2015. Wel was er een lichte groei in de verkoop.

ATTB, de Belgische sectorassociatie voor thermische technieken, en WPAC, de beroepsfederatie van warmtepompleveranciers, wijzen erop dat de verkoop van warmtepompboilers zelfs een terugval gekend heeft. Dat had vooral te maken met de stijgende elektriciteitsprijzen vorig jaar, in combinatie met de relatief goedkope fossiele brandstoffen en het terugschroeven van de subsidies in Wallonië.

Dit jaar is het tij duidelijk gekeerd. In het eerste kwartaal van 2016 zijn er namelijk 30% meer warmtepompinstallaties verkocht dan in het laatste kwartaal van 2015. Ook de verkoop van warmtepompboilers ging met 30% vooruit.

Mooie toekomst voor warmtepompen

De sectorfederaties zijn dan ook bijzonder positief gestemd over de toekomst van de warmtepompen. “Hoewel we door een toename van de globale grondstofvraag en een daling van het aanbod in de eerste maanden van 2016 nog altijd uitzonderlijk lage energieprijzen noteerden, zijn de brandstofprijzen ondertussen opnieuw aan een klim begonnen”, stellen het ATTB en het WPAC vast.

“Bovendien zit hernieuwbare energie in het algemeen in de lift, zeker in Vlaanderen. Belgen lijken zich, los van de wettelijke verplichtingen, meer en meer bewust van wat een warmtepompinstallatie precies is en welke voordelen die te bieden heeft”, aldus nog de sectorfederaties.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !