Hoe helpt warmtekrachtkoppeling jouw energieverbruik in te dijken?

Hoe helpt warmtekrachtkoppeling jouw energieverbruik in te dijken?

Vandaag is de condensatieketel een graag geziene gast in vele Vlaamse garages, zolders of kelders. De verklaring voor zijn populariteit zit vervat in zijn naam: dankzij het condensatieprincipe haalt deze ketel een hoog rendement. Als revolutionaire opvolger van de consendatieketel tippen kenners warmtekrachtkoppeling (wkk), uitermate geschikt om het energieverbruik in te dijken. En energie besparen, dat wil natuurlijk iedereen!

Wat is er bijzonder aan wkk en hoe gaat jouw energieverbruik erdoor dalen?

Even schetsen hoe warmte en elektriciteit normaal gezien opgewerkt worden. Dit maakt meteen duidelijk waarom warmtekrachtkoppeling zo uniek is.

Meestal worden elektriciteit en warmte elk in hun eigen, afzonderlijke installaties opgewekt. Elektriciteit ontstaat in grote centrales en komt via het net bij de eindgebruiker terecht. Warmte is minder makkelijk te transporteren, waardoor het meestal bij de verbruiker thuis wordt geproduceerd in een boiler of ketel. Hier zit echter het addertje: de warmte die via verbranding uit de brandstof wordt gehaald, is meestal véél meer dan gevraagd. Er gaat dus energie verloren. Hier kan warmtekrachtkoppeling redding brengen.

Warmtekrachtkoppeling is de ideale oplossing om energieverlies te beperken. Elektriciteit en warmte worden namelijk in eenzelfde installatie, bij jou thuis, opgewekt. Kort gezegd wordt de hoogwaardige warmte die vrijkomt bij de verbranding omgezet in elektriciteit. De laagwaardige restwarmte is dan voldoende om aan je warmtevraag te voldoen. Win-win, dus. Voor een wkk-installatie kan je bovendien beroep doen op steun van de Vlaamse overheid.

Warmtekrachtkoppeling in de praktijk

Warmtekrachtkoppelingen kun je realiseren met behulp van verschillende technologieën. Meestal drijft een gasgestookte motor de generator aan. Warmte komt vrij via de koeling van die motor en via de rook. Deze warmte zorgt vervolgens voor aangename temperaturen in jouw gebouw. Naast zo’n motor op aardas zijn ook biogas en stortgas mogelijk, afhankelijk van het gewenste vermogen.

Zegt zo’n eigen energiecentrale je wel wat? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...