Kan airco ook in een kleine ruimte?

Kan airco ook in een kleine ruimte?

Je kent het gevoel wel: buiten is het ontzettend warm maar als je je woonkamer binnenkomt gaat het kwik daar helemaal door het dak. Je zou meteen een ijskoude douche willen nemen.

Vandaag is daar makkelijk wat aan te doen. Airconditioning bestaat in alle maten en gewichten en je vindt er zeker eentje die perfect bij jou in huis past.

Mobiele airco voor kleine ruimtes

Een eenvoudige en snelle oplossing is de mobiele airco. Je vindt zo’n toestel in de meeste electrozaken, installeert het zelf zonder breekwerk en plaatst het in de kamer waar je er nood aan hebt. Bovendien is het een compact apparaat dat ook in kleine ruimtes voor verluchting zorgt op hete zomerdagen. Zodra je het comfort van je eigen airco hebt leren kennen, kan je niet meer zonder.

De keerzijde van mobiele airconditioning

Hou er rekening mee dat een mobiele airco ook nadelen heeft: hij voert buitenlucht aan via een speciale buis die je best uit het raam hangt. Door de compacte afmetingen ligt de kostprijs verhoudingsgewijs ook hoger. Mobiele airconditioning is minder zuinig, minder duurzaam en produceert meer lawaai. Dat komt omdat ook het koelmechanisme binnenskamers z’n werk doet.

De voordelen van split airco

Als je overtuigd bent van de voordelen van airconditioning, dan kies je beter voor een vast toestel. Specialisten spreken dan van een split airco, omdat een buitenunit de koelfunctie op zich neemt en een binnenunit de afgifte van gekoelde lucht verzorgt. Dit systeem bestaat uit twee delen en zo vermijd je hinder, omdat de werkende unit buitenshuis staat. Je binnenunit werkt fluisterstil, heeft een elegant design en hangt op de ideale plek aan de muur.

Integreer een multi-split airco in je woning

Airconditioning kun je in bijna elke kamer van je woning plaatsen; dus ook in kleine ruimtes. Je installeert er meestal één in je slaapkamer of in die van je kinderen. Ook de woonkamer en bureauruimte zijn populair. Voor kleine ruimtes volstaat een eenvoudig toestel; voor grotere kamers of je hele woning heb je meerdere binnenunits en een krachtige warmtepomp nodig. Bedenk dat die pomp in de winter je huis ook verwarmt. Bovendien vermijd je temperatuurverschillen tussen verschillende kamers: zo loop je geen risico op een verkoudheid en is het zelfs in het kleinste kamertje aangenaam vertoeven.