Koud op kantoor? Oplossingen voor problemen met de airco

Koud op kantoor? Oplossingen voor problemen met de airco

Op kantoor zitten klappertanden terwijl het buiten heerlijk lenteweer is? Dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. De airco op je werkplaats moet goed afgesteld zijn, zodat je kunt genieten van een aangename temperatuur terwijl je je taken uitvoert. Enkele praktische tips.

De airco op kantoor afstellen

Werknemers die zich ergeren aan de airco op het werk: het komt al te vaak voor. Vaak zijn die klachten ook terecht, omdat de temperatuur van de binnengeblazen aircolucht te veel verschilt van die van de lucht in het kantoor. Nochtans zijn tochthinder en andere problemen makkelijk te verhelpen. Hierop moet je letten als je de airco instelt:

●     Zorg ervoor dat de lucht niet te snel binnengeblazen wordt. De ideale snelheid ligt tussen 0,05 m/s en 0,15 m/s.

●     De temperatuur van de binnengeblazen lucht mag niet meer dan 5 °C verschillen van die van de aanwezige lucht.

●     Richt de inblaasmonden van de airco niet rechtstreeks naar de werkposten, maar naar de ramen of het plafond.

●     Stel de temperatuur als het warm is zo’n 6 °C kouder in dan de buitentemperatuur. Verschilt de temperatuur meer dan 10 °C, dan kan dit een thermische schock veroorzaken.

●     Let op de vochtigheid van de binnengeblazen lucht. Die moet rond de 50 à 60 procent liggen. Is de lucht droger, dan kan hij kouder aanvoelen en tot een droge keel, hoesten en prikkende ogen leiden.

Werknemer, kies de juiste kleding!

Als je in een kantoor met airco werkt, doe je er goed aan om je kleding daarop af te stemmen. Als het buiten 28 °C is, zijn luchtige zomerkleren aangenaam, maar voor binnen op kantoor waar het 22 °C is, zullen die misschien niet volstaan. Maak dus verstandige keuzes als je ’s morgens je kleerkast opentrekt.

Werkgever, neem je verantwoordelijkheid!

Ben je zelf werkgever? Dan is het ook jouw taak om te vermijden dat de airco op kantoor tot verhitte discussies leidt. Dit kun je doen:

●     Voorzie een zonnewering aan de buitenkant van het gebouw om stralingswarmte tegen te houden.

●     Laat je personeel zelf de temperatuur van de airco regelen.

●     Stimuleer je personeel om veel te bewegen.

●     Onderhoud de airco goed.

Heb je vragen over het gebruik van een airco op kantoor? Neem gerust contact op met onze specialisten!