Skip to main content

Warm water besparen in huis? Dat doe je zo

Heb je een hart voor de natuur en wil je je energierekening binnen de perken houden? Lees dan zeker verder! Met deze tips om warm water te besparen, sla je twee vliegen in een klap: je vermindert je waterverbruik én haalt ook je energiefactuur naar beneden. 

Sla een beurt over

Onze eerste tip is meteen de goedkoopste. Stel jezelf de vraag of je wel echt elke dag een douche moet nemen. Van een dag zonder zeep ga je niet dood en het is ook beter voor je huid om af en toe eens een douchebeurt over te slaan. Je spaart zo trouwens tijd uit! Ook je kinderen moeten heus niet dagelijks in bad of onder de douche om er elke dag fris bij te lopen. 

Kies voor de douche

Neem een douche in plaats van een bad. Het gaat sneller, is hygiënischer en je waterverbruik daalt drastisch. Beperk ook de tijd die je onder de douche doorbrengt. Daag jezelf uit, speel of zing je favoriete liedje en draai de kraan dicht zodra het nummer eindigt. Wist je dat er ook douchewekkers bestaan om je water te helpen besparen?

Kijk je kranen na

Vervang de kranen in je keuken, wc en badkamer door een waterbesparende exemplaren. Die voegen lucht toe aan het water, zodat je dezelfde krachtige straal behoudt, maar toch minder water verbruikt. Installeer ook een waterbesparende douchekop. Ontkalk daarnaast je kranen regelmatig. Zo wordt je water zuiverder en verbruik je geen onnodige energie om het te verwarmen. Dat geldt trouwens ook voor je waterkoker.

Controleer je verwarmingsketel

Als je verwarmingsketel in een koude, ongeïsoleerde ruimte hangt, kost het hem meer energie om water op te warmen. Isoleer dus de kelder of berging waarin je cv-ketel hangt. Isoleer ook de leidingen en plaats de boiler zo dicht mogelijk bij de kraan die water nodig heeft. Is je ketel al een jaartje ouder? Vervang hem tijdig. Een nieuw exemplaar is veel zuiniger, zodat je de kostprijs snel terugverdient.

Warm water besparen? Verwarm groen!

Op zoek naar een nieuwe cv-ketel? Informeer naar alternatieve energiebronnen. Een warmtepomp, zonnepanelen en warmteboiler benutten gratis energie uit de natuur om je water te verwarmen. 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !