Skip to main content

Zonne-energie opslaan: hoe gebeurt dat precies?

Niemand twijfelt eraan dat het erg verstandig is om te kiezen voor zonne-energie om je woning en je sanitair water mee te verwarmen. Zonne-energie is duurzaam, ecologisch verantwoord en bovendien kun je met een verwarmingssysteem op zonne-energie ook een bijzonder hoog rendement halen. Misschien vraag je je wel af hoe dat precies gebeurt, zonne-energie opslaan. Gaat de niet-gebruikte warmte dan niet snel verloren? Niet met het juiste opslagsysteem!

Zonne-energie opslaan in cilinders

Daikin biedt met het ROTEX-gamma verschillende producten aan die werken op zonne-energie:

  • De ROTEX Solaris is een zonne-energieboiler die je kunt gebruiken voor het opwarmen van water en als aanvulling op je verwarmingssysteem.
  • De ROTEX GCU Compact is een combinatie van een gascondensatieketel en een verwarmingssysteem op zonne-energie.
  • De ROTEX HPSU Compact combineert een warmtepomp met een verwarmingssysteem op zonne-energie.

Deze systemen beschikken allemaal over een opslagtank (cilinder) van 300 of 500 liter met een aansluiting voor zonnecollectoren. Als je de zonnewarmte niet onmiddellijk nodig hebt, dan wordt die opgeslagen in de tank. De zonnewarmte kun je dan enkele uren later of zelfs nog de volgende dag gebruiken.

Dubbelwandige structuur voor optimale isolatie

De warmteopslagtank van de ROTEX-zonne-energieboiler heeft een dubbelwandige structuur die volledig van plastic gemaakt is. Voor een optimale thermische isolatie is de ruimte tussen de twee wanden opgevuld met geëxpandeerd schuim.

In de binnenste tank bevinden er zich twee tot vier warmtewisselaars met geribde leidingen in roestvrij staal. Warmtewisselaars zijn onderdelen die de warmte doorgeven van het ene medium naar het andere. Bij de installatie wordt de tank eenmalig gevuld met gewoon kraantjeswater. 

Vernuftig systeem van thermische gelaagdheid

Zonnecollectoren werken het best als er koud water doorheen stroomt. Daarom wordt in de zonne-energieboilers van ROTEX het verse koude water op het laagste punt van de boiler toegevoegd in de warmtewisselaars. Van daaruit wordt het naar boven geleid en continu verwarmd. Die techniek zorgt ervoor dat het water dat naar de zonnecollectoren wordt geleid maximaal gekoeld is. De thermische gelaagdheid van de ROTEX-zonneboilers garandeert dus een efficiëntere werking van het zonnesysteem.

Ben je geïnteresseerd in een zonneboiler om zonne-energie op te slaan? Neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze dealers.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !