Skip to main content

De verschillende verwarmingssystemen op een rij

Je kunt je huis op heel wat manieren verwarmen: op stookolie, gas, elektriciteit of groene energie. We zetten de verschillende verwarmingssystemen op een rij en bekijken de voor- en nadelen.

Welke verwarmingssystemen bestaan er?

Stookolie

Verwarmen op stookolie blijft nog steeds populair, omwille van de vrij lage olieprijs op dit moment en de veiligheid, aangezien stookolie niet zomaar zal ontbranden. Een nadeel is dat de ketel jaarlijks een onderhoud moet krijgen, wat een extra kost oplevert.

Aardgas

In Vlaanderen worden de meeste woningen verwarmd op aardgas. De voordelen zijn de vrij lage prijs, de eenvoudige bevoorrading, de relatieve milieuvriendelijkheid, het groot vermogen van de gasverwarmingsketels en het beperkte onderhoud (om de twee jaar). Een minpunt is de veiligheid, al moet je je daar met een goed onderhouden toestel met een kwaliteitslabel weinig zorgen over maken.

Elektriciteit

Het belangrijkste voordeel van elektrisch verwarmen is dat de opwarming zeer snel gebeurt. Ideaal om een kleine ruimte snel warm te krijgen. Het nadeel is dat elektrisch verwarmen veel vermogen vereist en dus duur uitvalt.

Groene energie

Er bestaan ook groene alternatieven voor de traditionele verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp of een zonneboiler die milieuvriendelijker en goedkoper functioneren. De keerzijde is echter dat de investering voor deze installaties aanzienlijk hoger ligt dan voor een ketel op gas of stookolie.

Efficiënter en spaarzamer verwarmen

Enkele tips die zeker kunnen helpen om je huis spaarzamer en efficiënter te verwarmen:

 

●     Vervang een oud verwarmingstoestel door een nieuw exemplaar dat veel energiezuiniger en milieuvriendelijker is.

●     Premies: ga zeker na voor welke overheidspremies je in aanmerking komt.

●     Isoleer je huis optimaal. Het heeft geen zin het nieuwste verwarmingstoestel te installeren als je huis amper geïsoleerd is.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !