
Als single heb je andere noden dan koppels of gezinnen. Zo eet een gezin al snel een brood per dag, terwijl jij er als alleenstaande toch wel wat langer mee doet. Ook op het vlak van verwarming zijn er verschillen. Als single heb je nu eenmaal een kleinere warmtebehoefte dan als gezin, omdat je kleiner woont of minder kamers op temperatuur moet houden. De vraag is dan ook voor welk type verwarming je het best kiest als alleenstaande. Ontdek er in dit artikel alles over!
Je warmtebehoefte berekenen
Het type verwarming dat je nodig hebt, is natuurlijk afhankelijk van je warmtebehoefte. Zo kan het zijn dat je misschien wel alleen woont, maar zo’n groot huis hebt dat je warmtebehoefte niet per se lager ligt dan bij koppels of gezinnen. Daarom is het slim om eerst je warmtebehoefte na te gaan. Als je weet waar je nood aan hebt, kun je je verwarming namelijk perfect op je behoeftes afstemmen.
Over het algemeen moet je bij de berekening rekening houden met het aantal kubieke meter van je kamers en de ideale temperatuur per kamer. Zo is 22 °C ideaal voor de woonkamer en een bureau. In de slaapkamer en keuken mag het iets frisser zijn met respectievelijk gemiddeld 18 °C en 20 °C. In de badkamer mag het dan weer iets warmer zijn met 24 °C. Uiteraard is de ideale temperatuur persoonlijk en kun je zelf kiezen of het wat warmer of kouder mag.
Afhankelijk van de gewenste temperatuur heb je dan behoefte aan een verwarming met een bepaald aantal watt per vierkante meter. Zo heb je voor een temperatuur van 20 °C nood aan 77 watt/m2. Dat getal vermenigvuldig je met de kubieke meter van de kamer en zo bekom je de warmtebehoefte per kamer. Voor een keuken van 80 m3 land je dan op een warmtebehoefte van 6.160 watt (80 x 77 watt).
Vergeet de isolatie niet!
Je warmtebehoefte is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de grootte van je huis, maar ook van de mate waarin je woning geïsoleerd is. Duurzaam – en dus zuinig – verwarmen begint in de meeste gevallen bij een goede isolatie. Als je twijfelt over welke verwarmingsinstallatie je moet kiezen om zuinig én efficiënt te verwarmen, ga je dus het best ook de isolatiegraad van je woning na. Zo kun je al snel 10% van de warmtebehoefte aftrekken voor een goed geïsoleerde woning. Voor een huis dat slecht geïsoleerd is, moet je dan weer 15% extra watt rekenen.
Verwarming die je kunt kiezen als alleenstaande
Afhankelijk van je warmtebehoefte én van de isolatie van je woning, kun je kiezen voor een klassieke verwarmingsinstallatie, zoals een condenserende gasketel. Het voordeel van dit type installatie is dat ze een hoog rendement heeft en je ze gewoon kunt aansluiten op je bestaande radiatoren. Bovendien ligt de investeringskost lager dan bij verwarmingsinstallaties die gebruik maken van hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp of zonneboiler.
Het voordeel van deze laatste soort verwarmingsinstallaties is dan weer dat ze erg milieuvriendelijk zijn en dat je bijna volledig energieneutraal kunt verwarmen – zeker als je je warmtepomp combineert met zonnepanelen. Dat betekent dus ook een lagere verwarmingskost. Alleen moet je dan wel de initiële investering kunnen betalen, en dat is niet altijd eenvoudig als alleenstaande. Verder sluit je een warmtepomp idealiter aan op vloerverwarming, wat dan weer minder plaats inneemt in een kleinere woning dan radiatoren. Hou wel in het achterhoofd dat een warmtepomp of zonneboiler het hoogste rendement heeft in een nieuwbouwwoning of een grondig gerenoveerd huis vanwege de optimale isolatie.
Wil je je radiatoren graag behouden en beschik je al over een recente condenserende verwarmingsketel? Dan kun je opteren voor een hybride installatie, waarbij je je ketel combineert met een warmtepomp. Het systeem kiest dan steeds wat de meest rendabele oplossing van de twee systemen is, waardoor je erg zuinig verwarmt
Groener leven, geen mythe!

Over deze blogpost
Geplaatst op:
5 juli 2019
Categorie:
Verwarming