Skip to main content

Goedkoper én milieuvriendelijk verwarmen: ga ervoor!

In tijden van gigantische klimaatmarsen en duizenden jongeren die spijbelen voor het milieu, is energiezuinig verwarmen een must. Kan de klimaatproblematiek je niet overhalen om voor een duurzame optie te kiezen, dan doet je portemonnee dat wel. De prijzen van stookolie en aardgas swingen de laatste jaren immers de pan uit. Verwarming is een levensbehoefte, maar noch het klimaat, noch je centen hoeven hieronder te lijden. Niemand betaalt graag te veel voor een warm huis en eigenlijk is dat ook helemaal niet nodig. Je kunt namelijk kiezen voor duurzame én goedkopere verwarming, zowel bij nieuwbouw als bij verbouwing. Wij vertellen je alles over energiezuinig verwarmen en geven je advies om slim om te gaan met je verwarmingssysteem.

Een warmtepomp is een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief

De meest gebruikte energiebronnen om te verwarmen zijn aardolie, steenkool en gas. Helaas zijn de voorraden van deze fossiele brandstoffen op onze aarde beperkt en zorgt de verbranding ervan voor een grote hoeveelheid schadelijke broeikasgassen. Die gassen zijn een van de voornaamste oorzaken van het broeikaseffect. En dat broeikaseffect zorgt op zijn beurt dan weer voor de opwarming van de aarde. Bovendien steeg de prijs van aardgas voor gezinnen met een gemiddeld verbruik in 2018 met wel 20%. Het is dus dringend tijd dat we ons gedrag aanpassen en kiezen voor een alternatief. Wil je goedkoper en energiezuinig verwarmen, dan ga je het best voor een hoogrendementsketel of warmtepomp.

Een warmtepomp met ultrahoog rendement

Vervang je oude stookinstallatie of verwarmingsketel door een moderne warmtepomp. Zo’n installatie is ook een goede vervanger voor je energievretende elektrische verwarming of conventionele gasketel. Met een warmtepomp maak je eigenlijk gratis gebruik van hetgeen de natuur je aanbiedt. Het toestel onttrekt met behulp van een compressor warmte aan het grondwater, de lucht of de aarde en gebruikt die vervolgens om het water van je centrale verwarming of je sanitair water op te warmen. Als je kiest om een warmtepomp in je woning te laten plaatsen krijg je hier een mooie premie voor en zul je al snel je energiefactuur zien dalen.

Kleine extra inspanningen

Ook wanneer je voor een warmtepomp kiest, kun je nog extra inspanningen doen om zuinig te verwarmen. Het komt er vooral op aan goed om te springen met de warmte in huis. De meeste ingrepen zijn erg eenvoudig en kosten geen geld:

  • Sluit je gordijnen of rolluiken zodra het donker wordt. De warmte wordt zo beter vastgehouden in je woning. Je kunt dit vergelijken met een warm deken: onder het deken geniet je van een aangename temperatuur. Door je gordijnen te sluiten bespaar je tot 4% energie!
  • Droog je was nooit door je kleding over de verwarming te hangen. Hierdoor kan je verwarmingselement niet genoeg warmte afgeven en verlies je al gauw tot 20% aan energie. Je kiest dus beter voor een droogrek.
  • Hangt er een slechte geur in huis of wil je gewoon wat frisse lucht binnenlaten? Zet de ramen dan maximum een kwartiertje open. Dat is voldoende om de binnenlucht te verversen, zonder dat de muren volledig afkoelen.
  • Zet je verwarming een graadje lager. Je zult dit zelf amper voelen, maar bespaart zo toch 7% energie. Heb je het toch wat fris? Trek dan gewoon een dikke trui aan.
  • Het is goed om de verwarming tot 16° te laten zakken wanneer je niet thuis bent. Maak het binnen ook niet kouder, want dan heb je weer erg veel energie nodig om je huis weer op de goede temperatuur te krijgen.
  • Respecteer je deze tips, dan zul je al gauw een verschil merken op je energiefactuur. Als we met z’n allen deze kleine inspanningen leveren, zullen klimaatmarsen in de toekomst niet meer nodig zijn en hebben jongeren voortaan geen reden meer om op donderdag naar Brussel te trekken.
goedkoper en milieuvriendelijk verwarmen

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

19 februari 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !