
Je hebt het waarschijnlijk wel al gemerkt: de opwarming van het klimaat is een hot topic en het wordt tijd dat we bewuster met het milieu omgaan. Groener leven is dus zeker geen slecht idee, maar hoe begin je eraan? Dat je het best herbruikbare zakken gebruikt bij het boodschappen doen of het water van de kraan niet nodeloos moet laten lopen spreekt voor zich, maar ook op het vlak van verwarming kun je je steentje bijdragen. Heb je bijvoorbeeld al aan een warmtepomp gedacht?
Groener leven door te verwarmen met een warmtepomp
Warmtepompen halen het grootste deel van hun energie uit de natuur, waardoor het een erg duurzame oplossing is. Afhankelijk van de soort, onttrekt een warmtepomp warmte aan de bodem, lucht of water en geeft die vervolgens af aan je verwarmingsinstallatie.
In totaal heb je vier soorten warmtepompen:
Bodem/water-warmtepompen: deze soort warmtepomp onttrekt warmte uit de bodem en geeft die af aan de koelvloeistof in je verwarmingsinstallatie.
Water/water-warmtepompen: deze soort warmtepomp onttrekt warmte uit een nabijgelegen waterbron, zoals een rivier of een meer en geeft die warmte af aan de koelvloeistof in je verwarmingsinstallatie.
Lucht/water-warmtepomp: deze soort warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht en geeft die af aan de koelvloeistof in je verwarmingsinstallatie.
Lucht/lucht-warmtepomp: deze soort warmtepomp is iets anders dan de andere warmtepompen, omdat hij warmte onttrekt aan de buitenlucht en die rechtstreeks afgeeft aan de binnenlucht.
De eerste twee soorten warmtepompen, namelijk bodem/water- en water/water-warmtepompen, vragen een iets intensievere installatie, omdat er boringen moeten uitgevoerd worden. Dit houdt in dat ze dus ook iets duurder zijn, maar dan ook wel gepaard gaan met een hoger rendement. Water/water-warmtepompen zijn in België minder vanzelfsprekend voor particulieren, omdat de nabijheid van een waterbron vereist is. Lucht/water- en lucht/lucht-warmtepompen zijn iets eenvoudiger om te installeren en kosten dus ook minder. Op de lucht/lucht-warmtepomp na kun je alle warmtepompen gebruiken voor sanitair warm water. Verder kun je met alle warmtepompen koelen in huis. Zo heb je dus zowel tijdens de winter als tijdens de zomer een optimaal binnenklimaat.
Is een warmtepomp iets voor jou?
Of een warmtepomp iets voor jou is, is afhankelijk van de soort woning waarin je woont en je warmtebehoefte. Zo is een warmtepomp sowieso een goed idee voor nieuwbouwwoningen en grondig gerenoveerde huizen. Die zijn namelijk goed geïsoleerd, waardoor het rendement van de warmtepomp optimaal is. Bovendien sluit je een warmtepomp het best aan op vloerverwarming.
Heb je geen vloerverwarming of is je huis al iets ouder? Dan brengt een hybride verwarming soelaas. Daarbij wordt je klassieke verwarmingsinstallatie, bijvoorbeeld een condenserende gasketel, gecombineerd met een warmtepomp. Op die manier kun je je radiatoren gewoon behouden. De installatie gaat dan zelf na welke verwarmingsmethode, de warmtepomp of de gasketel, het meest rendabel is afhankelijk van je warmtebehoefte.
Ga helemaal groen met zonnepanelen!
Wil je écht helemaal groen verwarmen? Dan kun je je warmtepomp combineren met zonnepanelen. Warmtepompen halen namelijk 75% van hun energie uit de natuur. Voor de overige 25% maken ze gebruik van elektriciteit. Door zonnepanelen te installeren kun je die overige 25% elektriciteit ook opwekken op basis van duurzame energie. Dat is niet alleen erg milieuvriendelijk, maar ook nog eens beter voor je portefeuille!

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.
Over deze blogpost
Geplaatst op:
5 juli 2019
Categorie:
Verwarming