
Je kunt er niet langer omheen: het milieu staat onder druk en energiekosten rijzen de pan uit. De focus ligt daarom meer dan ooit op milieubewust wonen. De Vlaamse overheid streeft er dan ook naar om iedere woning energiezuinig te maken tegen 2050. Dit lijkt nog ver weg, maar toch is het belangrijk om nu al in te zetten op duurzaam wonen. Ga je renoveren? Grijp dan je kans om je energieverbruik in te dijken en ga voor een duurzame renovatie in de breedst mogelijke zin van het woord. Wat dat juist inhoudt? Dat vertellen we je hier.
Wat is duurzaam renoveren?
Duurzaam renoveren kun je op verschillende manieren interpreteren. Voor sommigen betekent het een milieuvriendelijke verwarmingsoplossing installeren, anderen focussen voornamelijk op de isolatie en luchtdichtheid van de woning en enkelen gaan nog een stapje verder door uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare bouwmaterialen. Uiteraard combineer je in het ideale scenario al deze ingrepen. Zo verklein je je ecologisch voetafdruk, betaal je minder energiekosten én verlaag je het EPB-peil van je woning. Dit staat voor ‘EnergiePrestatie en Binnenklimaat’, een strenge norm waaraan alle renovatiewoningen wettelijk moeten voldoen. Dit energiepeil wordt getoetst aan drie parameters in je huis: de thermische isolatie, de energieprestatie (het E-peil en de hoeveelheid hernieuwbare energie) en het binnenklimaat (ventilatie). Scoort je woning goed op deze aspecten, dan stijgt de waarde van je huis aanzienlijk.
Hoe verlaag je het EPB-peil van je woning?
Wil je het EPB-peil van je woning drastisch verlagen, dan zul je verschillende ingrepen moeten combineren. Dit hoeft niet te betekenen dat je wooncomfort hieronder zal lijden. Integendeel: de meeste technieken zijn intussen zo geëvolueerd dat je enkel een positieve impact zult ervaren. In een gemiddeld Vlaams gezin gaat ongeveer twee derde van de energiekosten naar verwarming. Wil je deze kosten verlagen, dan moet je eerst en vooral goed isoleren. Focus hierbij op de buitenschil van de woning en isoleer met natuurlijke materialen zoals houtvezel.
Daarnaast is het belangrijk om te verwarmen zonder fossiele brandstoffen zoals aardolie en aardgas. Je kiest beter voor een warmtepomp met ultrahoog rendement. Deze werkt op basis van hernieuwbare energie en heeft een zeer laag elektrisch verbruik. Een kwalitatieve warmtepomp haalt maar liefst 75% van je energiebehoefte uit natuurlijke bronnen als lucht, water en de bodem. Wil je dit percentage nóg opkrikken? Installeer dan zonnepanelen op het dak, die je warmtepomp aandrijft. Zo geniet je bij sommige installaties zelfs van bijna 100% groene energie.
Bij na-isolatie is een goede ventilatie van de woning zeer belangrijk voor je gezondheid. Je huis wordt in dat scenario namelijk zo goed als luchtdicht gemaakt, dus blijven schadelijke stoffen rondhangen in de woning. Verse en gezonde lucht kan de woning moeilijker binnenkomen en dat heeft een negatief effect op het vochtgehalte, de microben en allergenen in de je huis. Kies daarom voor een efficiënt ventilatiesysteem dat de binnenlucht constant zuivert. Daarnaast is het belangrijk dat je ventilatie-units laat installeren die gebruik maken van warmterecuperatie. Zo win je tot 81% van de afgevoerde warmte terug. Opnieuw goed nieuws voor je portefeuille dus!
Ontvang premies voor een duurzame renovatie
Nóg beter nieuws zijn de energiepremies die je ontvangt bij een duurzame renovatie. Zo krijg je tot wel € 4000 terugbetaald voor een warmtepomp. Een erg mooie stimulans! Neem voor het volledig overzicht van alle renovatiepremies een kijkje op de website van de Vlaamse overheid. Daar vind je alle correcte bedragen en voorwaarden.
Wil je meer informatie over de verschillende Daikin-warmtepompen, zonnepanelen of ventilatie-units? Contacteer ons en wij vertellen je alles over deze duurzame oplossingen.

Duurzaam renoveren
Over deze blogpost
Geplaatst op:
2 april 2019
Categorie:
Koelen, Verwarmen