

Ben je van plan om te verhuizen en wil je je huidige woning verkopen? Dan moet je een aantal verplichte attesten kunnen voorleggen aan elke kandidaat-koper. Een van die documenten is het energieprestatiecertificaat of EPC. Wat dat precies betekent, lees je in dit artikel.
Verplichte attesten bij de verkoop van een woning
Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken. Misschien wil je je woonst nog wat opfrissen vooraleer je ze op de markt zet? Daarna moet je – al dan niet via een immokantoor – de woning aanprijzen en de verkoop bekendmaken, kandidaat-kopers uitnodigen en rondleiden, onderhandelen over de prijs, en ga zo maar door.
Daarnaast is er een hoop papierwerk waar je niet onderuit kunt. Zo ben je als verkoper wettelijk verplicht om bij het begin van de verkoop in het bezit te zijn van zeven documenten:
Bodemattest
Stedenbouwkundig uittreksel
Kadastraal plan
Gegevens in verband met de overstromingsgevoeligheid
Keuringsattest van de elektrische installatie
Postinterventiedossier
Energieprestatiecertificaat (EPC)
Waar vind je deze documenten?
Een aantal van deze documenten, zoals het bodemattest, stedenbouwkundig uittreksel, kadastraal plan en de gegevens over het overstromingsgevaar, kan je notaris voor jou opzoeken als hij de verkoopakte voorbereidt.
Het postinterventiedossier krijg je normaal van de architect of aannemer die je woning gerealiseerd heeft of – als je geen nieuwbouw kocht – van de vorige eigenaar.
Heb je nog geen keuring van je elektrische installatie, dan kun je daarvoor terecht bij een erkend keurder. Op de site van de FOD Economie vind je een lijst van alle erkende controleorganismen in België.
Voor de opmaak van een energieprestatiecertificaat of EPC ten slotte, doe je een beroep op een erkend energiedeskundige type A. Die vind je via de lijst op de site energiesparen.be.
Wat is een EPC eigenlijk?
Een EPC is een energielabel dat aangeeft hoe goed een gebouw presteert op het gebied van energiezuinigheid. Het toont aan in hoeverre een huis, appartement, studio, … voldoet aan de energiedoelstellingen die vanaf 2050 gelden voor Vlaamse woningen.
De score op het energieprestatiecertificaat wordt uitgedrukt in kW/m2 en geeft het primaire energieverbruik van de woning per vierkante meter weer.
Verschillende parameters beïnvloeden deze score:
de isolatiewaarde van het dak, de ramen, muren en deuren
de gebruikte materialen in de woning
het type verwarmingsinstallatie
extra energiebronnen, zoals zonnepanelen
…
Behalve een score vermeldt het EPC tips en aanbevelingen om het label te verbeteren. Voor eengezinswoningen wordt bij dat stappenplan ook een kostenraming meegegeven.
Voor het opmaken van een EPC brengt een energie-verslaggever een bezoek aan de woning. Ter plaatse controleert hij of zij verschillende punten, zoals de kwaliteit van de ramen, de isolatiematerialen en het bouwjaar. Deze data komen terecht in een softwarepakket dat ze automatisch analyseert en een schatting van het energieverbruik maakt.
Een EPC is tien jaar geldig.
Het verschil tussen EPB en EPC
Let op: het EPC wordt vaak verward met EPB, wat erop lijkt, maar niet hetzelfde is.
Zoals we al zeiden, staat EPC voor energieprestatiecertificaat en is het document verplicht bij de verkoop (maar ook bij de verhuur) van een woning.
EPB daarentegen staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. De berekening ervan is verplicht bij nieuwbouwprojecten en verbouwingen. Elk gebouw waarvoor een bouw- of verbouwaanvraag wordt ingediend, moet op energetisch gebied en op het vlak van binnenklimaat voldoen aan bepaalde wettelijke normen: de EPB-eisen.
Een EPB-berekening bestaat uit drie luiken:
het E-peil, een maat voor het energieverbruik
het K-peil, een maat voor de isolatie
de netto-energiebehoefte voor verwarming
Bij een verbouwing wordt er geen volledige berekening gemaakt, maar wordt enkel nagegaan of de nieuwe delen aan de eisen voldoen.
Een EPB-verslaggever voert de EPB-berekeningen uit. Hij of zij moet een diploma architectuur, industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur of bio-ingenieur hebben. Normaal gezien is het de bouwheer van de woning die aanvraag doet.
Net als een EPC geldt de EPB-berekening voor tien jaar.
Streven naar een gunstig EPC
Goede energetische prestaties zijn een grote troef voor een woning. Niet alleen bespaar je met een energiezuinige woning op je energiefactuur, een gunstig EPC kan ook een potentiële koper voor je woning over de streep trekken. Een duurzaam verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp, is daarom een grote meerwaarde, net als zonnepanelen en andere installaties die het EPC gunstig beïnvloeden.
Ga je op zoek naar een nieuwe woning of laat je er een bouwen? Heb dan zeker oog voor duurzaamheid en informeer je goed over de verschillende oplossingen voor onder meer verwarming. Neem gerust contact op met een installateur in jouw buurt voor meer informatie.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.