Skip to main content

Dit zijn de mogelijke warmtebronnen van een warmtepomp

De ene warmtepomp is de andere niet. Voor je je eigen exemplaar bestelt, loont het om de verschillende mogelijke warmtebronnen uitgebreid onder de loep te nemen. Niet iedere bron is namelijk even geschikt voor particulieren. Daarnaast heeft elk type warmtepomp zijn voor- en nadelen naargelang de warmtebron die in het spel is.

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp of aerothermische warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Het systeem bestaat uit twee units: een buitenunit die de warmte aan de omgeving onttrekt en een binnenunit die de warme lucht in de woning afgeeft. Lucht-luchtwarmtepompen hebben hun populariteit grotendeels te danken aan hun eenvoudige installatie. Er is geen omvangrijk captatienetwerk nodig en dat maakt dit type warmtepompen relatief goedkoop. Met een lucht-luchtwarmtepomp kun je je woning trouwens ook koelen.

Een mogelijk nadeel van dit type warmtepompen (en de types hieronder) is dat ze op elektriciteit werken, maar dat kun je (gedeeltelijk) opvangen door het systeem aan zonnepanelen te koppelen. Daarnaast schieten lucht-luchtwarmtepompen in slecht of matig geïsoleerde woningen op zeer koude dagen tekort. Bijverwarming is dan noodzakelijk om een aangename binnentemperatuur te bereiken en/of te behouden. Maar voor mensen die al een verwarmingssysteem in huis hebben en dat nog niet zomaar willen afschrijven, komt zo’n hybride oplossing dan weer juist goed uit. 

Let wel, een lucht-luchtwarmtepomp is vooral geschikt als je nog elektrisch verwarmt. Als je daarentegen radiatoren of vloerverwarming in huis hebt, dan is een lucht-waterwarmtepomp voor jou allicht een voordeligere oplossing.  

Lucht-waterwarmtepomp

Ook een lucht-waterwarmtepomp wendt de buitenlucht aan als warmtebron, maar gebruikt die om water voor radiatoren en sanitair gebruik te verwarmen. En ook dit type warmtepompen is enorm populair in particuliere woningen. Hun rendement ligt hoger dan dat van hun lucht-lucht-tegenhanger, maar volstaat bij heel koude temperaturen (lager dan 3°C) niet voor alle woningen.

Een lucht-waterwarmtepomp kun je installeren als splitsysteem met een buiten- en een binnenunit, maar ook als monobloc. Kies je voor het eerste systeem, dan moet je in je woning er wel de nodige ruimte voor hebben. Een monobloc bevindt zich daarentegen volledig buitenshuis.  

Water-waterwarmtepomp

De kans dat je straks voor een aquathermische of water-waterwarmtepomp kiest, is klein – ook al biedt ze een hoog rendement. Dit type warmtepomp gebruikt grondwater als warmtebron, maar heeft daar een speciale pomp- en retourput voor nodig. De boringen voor zulke putten vallen niet alleen duur uit – reken toch minstens op een prijskaartje van zo’n 8.000 euro – maar gaan meestal ook gepaard met bijzondere regelgeving. Je moet er met andere woorden de nodige vergunningen voor krijgen, en dat valt heus niet mee als je een kleine tuin hebt of buren die vlakbij wonen. Om deze redenen is dit type warmtepomp eerder geschikt voor industrieel gebruik.

Geothermische warmtepomp

Een geothermische of grond-waterwarmtepomp onttrekt warmte aan – je raadt het al – de aardbodem. Dit type warmtepomp biedt een aanzienlijk hoger rendement dan een lucht-lucht- of lucht-waterwarmtepomp, maar is ook duurder. De precieze prijs van een geothermische warmtepomp hangt af van het soort captatienetwerk dat je verkiest. Met verticale leidingen heb je minder oppervlakte nodig voor de installatie, maar moet je wel diepe, dure boringen laten uitvoeren (waar vaak ook vergunningen voor nodig zijn). Daarom valt een horizontaal buizennetwerk – als je tuin daar tenminste voldoende groot voor is – goedkoper uit. Het rendement van een horizontaal captatienet ligt wel wat lager dan dat van een verticaal.

Lees ook: Hoe kies je de juiste warmtepomp?

Dit zijn de mogelijke warmtebronnen van een warmtepomp

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

22 februari 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !