Skip to main content

Wat we van topsporters kunnen leren over airco

Airconditioning en topsport?

sporten met airco

Airconditioning en topsporters: het lijkt een vreemde combinatie, maar niets is minder waar. Nu het wielerseizoen volop aan de gang is en we ook weer uitkijken naar het WK voetbal, wilden we een van de meest besproken trainingsmethoden onder de loep te nemen: de hoogtestage. Verrassend genoeg zijn er heel wat parallellen te trekken met het binnenklimaat van je woning. Op deze manier hopen we een aantal hardnekkige misverstanden over airco voor eens en altijd uit het collectieve geheugen te bannen.

Gluren bij topsporters: de hoogtestage

Niet iedereen is het erover eens of het echt werkt, maar elk jaar zijn er heel wat wielrenners die zich voorbereiden op de grote rondes door op hoogtestage te gaan. Waarom? Op grote hoogte zit er minder zuurstof in de lucht. Je lichaam probeert zich aan deze omstandigheden aan te passen en verhoogt daardoor de natuurlijke productie van epo, een hormoon dat ook als doping gebruikt kan worden. Dat stimuleert op zijn beurt de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer je terugkeert naar normale hoogte, in ons geval het zeeniveau, zou je ongeveer een maand lang betere sportprestaties kunnen leveren. Een soort van natuurlijke doping dus. Bovendien profiteer je in de bergen van bijzonder zuivere lucht.

Hoogteziekte en andere nadelen

Waarom we dan niet met z’n allen massaal de bergen in trekken? Omdat er heel wat risico’s verbonden zijn aan hoogtes wanneer je lichaam daar niet aan gewend is. Zo kun je door het gebrek aan zuurstof last hebben van hoogteziekte. Met symptomen als hyperventilatie, hartkloppingen, duizeligheid, slaapproblemen en sufheid is dat allesbehalve een lachertje. Maar zelfs wanneer je geen last van de ziekte hebt, zorgt te weinig zuurstof ervoor dat je minder uithoudings- en concentratievermogen hebt.

Een bijkomend nadeel is de lagere luchtvochtigheid in de bergen. Die zorgt op zijn beurt voor een hele reeks vervelende symptomen: irritatie aan luchtwegen, uitdrogen van slijmvliezen, droge hoest en prikkelhoest, droge huid, ogen en lippen, hoofdpijn en vermoeidheid. Een te lage luchtvochtigheid vermindert daarnaast ook de zuurstofopname, waardoor beide factoren elkaar kunnen versterken.

Het belang van juiste omgevingsfactoren

Zelfs wanneer je je op zeeniveau bevindt, bestaat de kans dat je woning of werkomgeving zuurstofarm is door slechte ventilatie, of de verkeerde luchtvochtigheid heeft. Vooral in de winter kun je last hebben van te droge lucht. In dat geval brengt een luchtbevochtiger soelaas. Maar te vochtige lucht is een even grote boosdoener, met als vaakst voorkomende symptomen allergische reacties, benauwdheid, hoofdpijn, hoesten, verkoudheid en huidirritatie. Idealiter bedraagt de luchtvochtigheid 40 à 60 %. Dat percentage kun je bekomen door voldoende te ventileren. Een andere factor die je welzijn beïnvloedt is de binnentemperatuur. Die ligt het best tussen de 18 °C en de 25 °C, al hangt het wat af van ruimte tot ruimte. Met een hedendaags aircosysteem creëer je het ideale binnenklimaat en zorg je makkelijk voor het perfecte evenwicht tussen temperatuur, luchtvochtigheid en verse luchttoevoer.

De juiste instellingen voor je airco

Bedoelen we nu dat je dankzij je airco de komende maand sneller zal fietsen? Neen. Wel dat je op dagelijkse basis je welzijn verbetert en niet naar de bergen hoeft om van zuivere lucht te genieten. Een goede airco haalt alle schadelijke stoffen en bacteriën uit de lucht. Het idee dat je van airco ziek kunt worden, is dus niet juist, op voorwaarde dat je je airconditioning goed laat onderhouden. Je moet er ook opletten dat je de airco juist gebruikt. Zo mag je hem niet te koud, niet te warm en niet te hard zetten. Wanneer het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur te groot is, ondergaat ons lichaam te grote temperatuurschommelingen. Die zijn nefast voor onze gezondheid en onze concentratie. Om er zeker van te zijn dat jouw airco perfect werkt, kun je bij aankoop van een nieuwe airco, je standaard garantie gratis met zes maanden verlengen.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

02 april 2018

 

Categorie:

Ventilatie

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !